Majka Bozja od Krasna

Malo Licko mjesto pod imenom Krasno spominje se prvi puta davne 1275god. Davne 1219 spominje se i podatak da je u samome mjesto Krasno bila izgrađena crkva Sv.Marije u dotursko doba.
 

 I Legenda kaze:

"U šumi krasnarskoj ,pastiri pasli svoja stada. Jedng dana ugledaše na nekakvom panju čudesan cvijet, a u cvijetu sliku Majke Božje. Pastiri otrgnu cvijet i ponesu ga u Krasnarsko polje,gdje se od drevnih vremena nalazila kapelica alii prenesenog cvijeta najednom nestade, dok ga pastiri opet ne nađoše na istom panju u šumi gdje ga prvi puta ugledaše.To se čudo ponovilo nekoliko puta prenjeli bi cvijet ,a on se opet vraćao na panj u šumi. Videći narod te događaje,sagradi u šumi kapelicu u čast Majci Božjoj,a nad samim panjem gdje se cvijet ukazao podižu žrtvenik"

 

Istočno od Krasna i sela Devčići vodi put do crkve Majke Božje Krasnarske iz XVIII., izgrađene na temeljima jedne srednjovjekovne crkve. Najveću umjetničku vrijednost u crkvi predstavlja drveni kasetirani strop, oslikane scene iz života Isusa, Marije i svetaca, s latinskim citatima, iz 1740.g.  Krasno postaje nadaleko poznato po svom prošteništu posvećenom Majci Božjoj od Krasna. Ovdje se narod od davnina okuplja 15. kolovoza na svetkovinu Velike Gospe.

Kroz naredna stoljeća Krasno postaje poznato marijansko proštenište, naročito čuveno po čudesnim ozdravljenjima. Prenosi se među narodom razne zgode ,kako je Gospa od Krasna pomagala u olujama na moru,u pogiblima na kopnu,u teškim bolestima,u suhim godinama i svakojakim drugim nevoljama.

 

I na kraju što reci nego bas tu u  Velebitu ,u tišini svetišta Majke Božje od Krasna kao da se vraćamo u djetinjstvo,kao da nalazimo sve što smo izgubili i što nam nedostaje .Odatle se vraćamo osnaženi psihički i fizički pomireni sa sobom,mirniji i zadovoljniji okrepljeni vlastitim duhom i Elanom. Susresti se s autenticnim ljepotama Velebita svakako znači susresi se s Izvorom svake ljepote,znači barem za trenutak zastati i naći mir u našem srcu.