OBILJEŽAVANJE DVADESETE OBLJETNICE DJELOVANJA ZK „STAJNICA“

Poštovani,

Ove godine obilježavamo dvadesetu godišnjicu uspješnog rada našeg zavičajnog kluba,  udruge koja je osnovana 19. lipnja 1991. godine tijekom rata sa zadaćom pomoći starome kraju u tim najtežim trenucima. Trebalo je materijalno i ljudski pomoći malobrojnim postrojbama ZNG da se Lika obrani, te da ne dođe do presijecanja stare "Jozefinske ceste" od strane neprijatelja. Možemo biti ponosni na to što su naše oružane snage i naš narod te zadaće uspješno ostvarili. Preko Like tijekom čitavog  rata prolazio je sav promet i pomoć Južnoj Hrvatskoj.

U tih proteklih dvadeset godina klub je iznad očekivanja ispunio sve svoje težišne zadaće. Osim prikupljanja pomoći postrojbama ZNG i kasnije Hrvatske vojske, izvršene su sljedeće težišne zadaće:

1.     Izdavanje monografije „Stajnica i okolica“ kao prvog djela koje je obradilo bogatu povijest i kulturno stvaralaštvo podkapelskog kraja.

2.     Organizacije tri „Stajničke noći“

3.     Izgradnja nove kapelice Sv. Marije Magdalene i organizacija njezinog posvećenja 1993. godine.

4.     Aktivnosti na uređivanju Internet stranica kluba: www. stajnica.com koje su u vrlo kratkom vremenu postale jedne od najpopularnijih stranica s ličkom tematikom. Godišnje ih posjeti preko 20.000 posjetitelja iz cijelog svijeta.

5.     U suradnji s Mjesnim odborom i općinom izgrađena je ograda oko groblja u Stajnici, u cilju zaštite grobnih površina od uništenja. U nekoliko navrata organizirano je i čišćenje groblja tijekom vegetacije,

6.     Organizacija proslave Petrove 1997. i 1998. godine. Nakon punih nekoliko desetljeća sakupio se veliki broj Stajničana i prijatelja uz bogat kulturno-umjetnički program KUD-a Sinac,

7.     Suradnja sa drugim zavičajnim društvima na području Grada Zagreba: Brinje, "Vila Velebita", Sokolac, Sinac, Gacka dolina, Kuterevo, Kijevo i drugi),

8.     Uključivanje većeg broja naših članova u rad KUD-A "Sinac" kao doprinos očuvanju kulturno-umjetničkog blaga s našeg područja,

9.     Uz pomoć Općine Brinje provedeno je uređenje prostorija u zgradi bivše škole u Stajnici za potrebe Mjesnog odbora i Zavičajnog kluba.

10.   Nabavka i blagoslov novog zvona u Stajnici.

11.   Prvi puta smo obilježili 80-tu obljetnicu Stajničkih žrtava iz 1925. godine. Najveće učešće dale su obitelji Vuković-Ruzić i Perković-Gegić kao potomci žrtava. Sveta misa i ručak kod Ruzića održani su 19. ožujka 2005. godine.

12.   Suradnja sa „Ličkom revijom“ i „Glasom koncila“ oko prezentiranja Stajničkih žrtava i blagoslova i postave zvona na crkvu,

13.   Aktivnosti oko prikupljanja materijala za naredne knjige: novo izdanje „Stajnice i okolice“, o stajničkim rukotvorinama i tradicijskoj gradnji te sudjelovanju Ličana u Prvom svjetskom ratu koja je pri kraju. 

14.   Prijem kod Predsjednika Stipe Mesića radi upoznavanja s radom društva i uručivanja naše monografije.

15.   Pomoć u gradnji mrtvačnice, financiranje i promocija;

16.   Pružanje financijske pomoći za malonogometni turnir u Stajnici;

17.   Obilježavanje 200-te obljetnice bitaka kod Malborgetta i Predila u kojima su sudjelovali naši preci i učešće na mjestima bitaka, promocija i ostalo;

18.   Zamjena pokrova na crkvi u Stajnici;

19.   Nabavka slika „Križni put“ za našu crkvu;

20.   Uspostavljena je kvalitetna suradnja s Općinom Brinje i Mjesnim odborom Stajnica.

Upravna tijela kluba održala su tijekom ovih dvadeset godina oko 300 sjednica Upravnog odbora i petnaest godišnjih skupština kluba, uključujući i osnivačku. Iz ovoga je vidljivo da su pojedini članovi utrošili preko 1000 sati u rad kluba!

Kome zahvaliti za ovako uspješan rad? Prvenstveno entuzijastima koji su značajno  vrijeme bili uključeni u njegov rad, poglavito "ženskom" dijelu: Mariji Cota, Marici Bedross rođ. Perković, Biserki Murković, Veri Vuković-Ruzić, Ankici Graonić, Veri Vuković, Mariji Perković „Gegić“ i Ani Rukavina rođ. Šprajc,

Od "muškog" dijela treba svakako istaći prvog predsjednika i osnivača Tomu Šprajca "Miškaca" i članova koji su dosta dugo bili u upravnim tijelima: Ivana Sertića "Porkulicu", Tomicu Perkovića "Palamenta", Zlatka Dumenčića, pok. Ivana Vukovića "Ruzića", pok. Ivana Perkovića (Žuću), Zlatka Sertića "Aralicu", Miku Smolčića, Marinka Vlahinića, Nikolu Petrovića, Milu Šprajca, Marka Movrića, Tomu Murkovića "Brku", Ivicu Murkovića "Muru", Zdravka Perkovića "Antulića", Zdravka Perkovića "Gege" i Mirka Perkovića "Gege" i brojne duge članove.

Posebno ističem trud našeg najstarijeg člana gospodina Franje Rajkovića iz Sesveta koji je utrošio izuzetno vrijeme (i novac) na prikupljanju građe za našu monografiju, aktivnostima na prikupljanju zavičajne zbirke u Brinju, koja se otvara ove godine, i brojne druge njegove aktivnosti.

Ovi su članovi uspješno vodili klub kroz ovih dvadeset godina, bez obzira na sve poteškoće: prostorne, financijske, kadrovske i druge, uloživši ogroman entuzijazam, volju i vrijeme da sve to opstane i da se svake godine događaju nove aktivnosti. Veliko im hvala za uložen trud.

Bez financijske pomoći Općine Brinje ne bi bilo moguće provesti financijski „teške“ aktivnosti poput monografije i „Stajničke noći“. Zato hvala načelniku Ivici Mesiću i dogradonačelniku Josi Vukoviću na iskazanoj potpori.

Hvala Tomici Perkoviću „Štenti“ i Mati Tomincu na uređivanju i tehničkoj potpori naših internetskih stranica www.stajnica.com. Bez njih ne bi bilo moguće imati ovako kvalitetne stranice. Hvala i svim „forumašima“ – Štenti, Mari, Mikosu, Ivici, Striči, Gabrijeli, Juri, Ličanu, Kseniji, Lili, Mati, Stricu Mati, Lipice itd, koji su stavili svoje vrijedne priloge na naš WEB.

Bilo bi nepravedno ne spomenuti Grad Zagreb, gospodina gradonačelnika Milana Bandića i gospodina Petra Rajkovića i gospođu Antoanettu Gretić iz Mjesne samouprave Trešnjevka, koji su nam izuzetno pomogli u osiguranju prostora za rad upravnog odbora i sale za održavanje godišnjih skupština.

Bez KUD-a "Sinac" i Ivice Bogdanića naše godišnje skupštine bile bi bez obilja naše ličke muzike, koja nas je uvijek podsjećala na "stari kraj". Njihov udjel u radu kluba je za svaku pohvalu. Hvala im i očekujemo nadalje uspješnu suradnju. U novije vrijeme uspostavljena je suradnja i sa KUD-om Brinje, tako da možemo dostojno prezentirati naše kulturno bogatstvo.

Bez sponzora teško je danas zamisliti bilo kakav amaterski rad. Danas i njima dodjeljujemo priznanja za nesebično pomoć svih ovih godina. I njima jedno veliko hvala.

Vjerujemo da će naša udruga uspjeti opstati na ponos svih nas. Zato pomognimo u okviru svojih mogućnosti da se ova hvale vrijedna tradicija nastavi.

 Predsjednik

 

Nikola Tominac