Posjet ratištima naših predaka

U slovenskoj općini Bovec, koja se nalazi na tromeđi Slovenije, Italije i Austrije, održana je 210-ta obljetnica bitke između Napoleonove i Habsburške vojske koja se dogodila davne 1797. godine kod stare habsburške tvrđave Kluže. Na strani habsburške vojske ratovali su među ostalim vojno-krajiškim snagama i pripadnici Ogulinske pješačke granične regimente (pukovnije) br. 3. 

Povodom obljetnice te bitke francuska veleposlanica u Ljubljani uz nazočnost brojnih visokih gostiju, otkrila je spomenik kao trajno sjećanje na žrtve vojnika koji su sudjelovali u toj bitci. Od hrvatske strane svečanosti su bili nazočni pripadnici „Frankopanske garde“ iz Ogulina, te kao vođa delegacije predsjednik Zavičajnog kluba „Stajnica“ Nikola Tominac. Inače, Ogulinci njeguju, među ostalim, i vojničke tradicije proslavljene Ogulinske regimente koja je sudjelovala u ovim ratovima. U sastavu te regimente borile su se Jezeranska, Drežnička i Brinjska satnija koje su posebno stradale u bitkama iz 1809. godine.

Sve je zapravo počelo daleko ranije. U prikupljanju materijala za svoju novu knjigu o Prvom svjetskom ratu gospodin Tominac stupio je u kontakt sa gospodinom Fedjom Klavorom povjesničarom iz slovenskog mjestanca Tolmina. On mu je preporučio da na obljetnicu bitke iz 1797. dovede neku povijesnu postrojbu koja njeguje tradicije vojno-krajiških postrojbi koje su sudjelovale u ovim borbama. Izbor je bio jednostavan; „Frankopanska garda“ iz Ogulina je kao stvorena za tu svrhu.

I tako smo nakon temeljitih priprema krenuli ranim jutarnjim satima 23. lipnja prema Bovecu...

Kada smo stigli do bivšeg bojišta brojni visoki gosti iz Slovenije, Italije, Francuske i Austrije bili su oduševljeni vojničkim izgledom i programom naših Ogulinaca. Već su utvrđeni načelni dogovori za buduću suradnju. Naši gardisti bili su i glumci. Odigrali su nekoliko scena za film o ovoj bitci. Pokazali su i svoja vojnička umijeća.

Pošto su ratovi između Napoleona i Habsburške monarhije trajali preko dvadesetak godina, u tom su se vremenu dogodile brojne bitke koje se tek sada značajnije obilježavaju. Ova protekla je jedna od prvih obljetnica. Cilj je da se na ovim prostorima spoje nekadašnji protivnici kao zalog europskog jedinstva u novoj i ujedinjenoj Europi, te upozoriti na besmislenost ratova i patnji ljudi a žrtvama proteklih ratova odati dostojnu počast. Nikada se ne smiju zaboraviti ta tragična događanja u kojima su stradali brojni naši vojnici, koji su ostavili svoje kosti po brojnim ratištima širom Europe. Tako smo u muzeju pronašli spomenik jednom našem ratniku, izvjesnom Vukoviću (Vukowitsch), koji je poginuo u jednoj od tih bitaka. Izgleda da je bio časnik jer se spomenici nisu podizali vojnicima.

Završno obilježavanje ovih ratova dogoditi će se 2009. godine na području Italije i Slovenije i to u mjestima Malborgetto i Predel, vjerojatno pod pokroviteljstvom Europske unije. Godine 1809. su Napoleonove snage uspjele skršiti vojnu moć Austrijanaca i zaposjesti značajan dio njihovog prostora, među ostalim i naših krajeva, ustrojivši Ilirske provincije. I u tim su se završnim bitkama istakli naši preci, posebno Ogulinska i Slunjska pješačka regimenta, dajući veliku žrtvu u tim operacijama. Posebno se istakao u bitci kod Malgborgetta stajnički satnik Mileta (Mihael) pl. Vučetić. Poginuo je junačkom smrću zajedno sa stotinjak svojih suboraca. Nakon pogibije Francuzi su ga izmasakrirali sa nekoliko desetaka uboda bajunetama.

Pokušat ćemo organizirati „jaču“ i brojniju delegaciju za ovu proslavu koja slijedi.