Umjetničke klizačice Caroline i Pauline Perković

Kada sam prije par godina pripremao našu monografiju „Stajnica i okolica“ posvetio sam jedno poglavlje i našem iseljeništvu. Moj suradnik Franjo Rajković donio je jednu interesantnu sliku o dvije klizačice iz Kanade, znajući jedino da su se prezivale Perković. Više podataka nismo uspjeli saznati. No, pođimo redom.

Oko 1904. godine u Americi i Kanadi počele su se masovnije pojavljivati i žene. Brojni su mladići otišli u tuđinu i nakon stjecanja uvjeta za brak htjeli su se oženiti djevojkama iz „starog kraja“. Mnogi su slali kući novac za putne troškove svojih djevojaka. Neki su se parovi poznavali prije nego što su mladići napustili Hrvatsku, ali mnogi se nikad nisu vidjeli. Roditelji i rodbina su vodili glavnu riječ oko izbora. Jadne djevojke nisu imale bog zna kakve šanse da utječu na svoju sudbinu. U većini slučajeva takvi „brakovi“ su završavali uspješno, međutim, bilo je i ružnih situacija. Mladoženje bi platili djevojkama brodsku kartu, međutim, ako se one nisu pristale udati za njih, morale bi vratiti sve troškove putovanja.

Tako se naša kazivačica gospođa Marija Mice Movrić, (rođ. 1916. godine) sjeća izvjesne Katice Vuković - Ruzić, prekrasne djevojke, koja je na sličan način otišla 1920. godine momku u Kanadu kojega prije nije vidjela! Danima je brodom putovala i zamišljala budućeg mladoženju kao lijepog mladića. Nakon dolaska susrela je, na svoje veliko razočarenje, ostarjelog muškarca. Odrješita Stajničanka odluči da se neće za njega udati, bez obzira na sve poteškoće i troškove koji su prouzročeni njenim dolaskom. Rodbini, koja je bila glavni posrednik u “udaji”, bilo je vrlo neugodno zbog nastale situacije. Svi pritisci nisu mogli uroditi plodom. Hrabra Katica odluči da će sama vratiti novac za kartu. Zaposlila se na jednoj farmi na vrlo teškim i za jednu mladu ženu napornim poslovima. U vrlo kratkom roku uspjela je uz velika odricanja povratiti sav novac nesuđenom „suprugu“.

 

 

Kasnije upoznaje mladića svojih godina - Juru Perkovića - Svitinu, također Stajničana - za kojeg se udaje i u sretnom braku su imali tri prekrasne kćeri: stariju Zoru i mlađe blizanke Carolinu i Paulinu, koje su kasnije postale uspješne plesačice na ledu! Katica je kasnije nekoliko puta dolazila u Stajnicu. Zadnji puta kada je već imala 83. godine!

Toliko sam podataka imao prilikom pisanja monografije. Prije nekoliko dana stiže mi iz Kanade jedna vrlo zanimljiva pošiljka sa brojnim fotografijama i dokumentima. Pošiljatelj je Pauline O'Brien (rođ. 1931. godine), jedna od sestara Perković, nažalost, još jedina živa. Htjela je da za svog života naši Stajničani saznaju nešto više o svojim poznatim klizačicama. Poslala je i dosta slika od svojih roditelja iz mladih dana, osobito s njihovog vjenčanja davne 1926. godine. Bliznakinje Caroline i Pauline, od milja zvane Karli i Pauli rođene su u Schumacheru 17. veljače 1931. godine. Karli je od malena bila talentirana djevojčica, izvrsno je šivala i bila je dobra kuharica, a Pauli je bila dobra slikarica.

Godine 1950 počinju se profesionalno baviti klizanjem u poznatoj američkoj reviji HOLIDAY ON ICE pod umjetničkim imenom „PERKY TWINS“. Turnejom su obišle većinu američkih saveznih država i njihova predstava na ledu je bila prva velika američka predstava koja je išla na turneju po Europi. Nastupile su u većini europskih metropola u 9 mjeseci.
 

 

U prosincu 1959. godine priključile su se predstavi na ledu u hotelu Thunderbird u Las Vegasu u saveznoj državi Nevadi. Tamo su nastupale 2 godine sa svojom predstavom “Mirror Reflection” (“Odraz u ogledalu”).

Nakon toga se vraćaju u Kanadu gdje se Pauli zaručuje za “dečka iz susjedstva” i udaje za Roberta O'Briena. Carli je slijedi godinu kasnije i udaje se za Kennitha Reeda.

Hvala gospođi Paulini na ovim izvrsnim slikama i podacima za našu slijedeću monografiju. Ponosni smo na njihove umjetničke uspjehe.