Schumacher Ontario Canada

I ovom prilikom predstavljamo vas jedno znacajcno naselje iz daleke Kanade. Gradic Schumacher koji je smjesten na sjeveru provincije Ontario ili bolje poznati medu Hrvatima kao “Mali Zagreb” . Mjesto je dobilo ime po Fredrick W. Schumacher, uspjesnom Dancu koji je proslavio svoju zivotnu karieru od prodavanja ljekova pa do istrazivanja sjevernog djela provincije Ontario u doba masovnih pronalazista zlata.
Otkupivsi komad po komad zemlje oko mjesta Timmins Fredrichu je poslo za rukom da na njegovom imanju nalazile se ogromne kolicine zlata za kojeg su bile zainteresirane tri rudarske kompanije koje su vec radile punom parom
Dome Mine, Hollinger I McIntyre. 1912 godine Dome Mine ponudila je $75,000 za njegovih 160 Acres zemlje, medutim on je odbio te istu zemlju prodao istoj kompaniji 1936 za $1,125,000. Fredrich Schumacher bio je poznat po humanitarnim donacijama mjestu Schumacher po kojem je danasnje mjesto I dobilo ime.
Znacajna donacija koju izdvajamo utemeljena je 1916 godine koja doprinosi djeci Schumacher-a po $1000 svaki Bozic.

 

 

"Mali Zagreb"

Ovo malo mjesto smjesteno na sjeveru provincije Ontario i poznato je po velikoj populaciji iseljenih Hrvataod davnih 30-tih godina prosloga stoljeca pa nadalje, od 1940-1960 zabiljezeno preko 4000. Mjesto je posjedovalo Hrvatsku Halu izgradenu 1932 godine koja
je bila srce I dusa za vec pridosle I novodosle Hrvate I njihove obitelji. Hala je raspolagala socialnim skupovima gdje su se odrzavale razne svecanosti od svatova, krstenja, banketa, pa cak I mjesto okupljanj prilikom smrti. Hrvatska Hala bila je kao drugi dom u kojem su iz dana u dan iz noci u noc prepricavale price, prisjecali se dogadaja iz Hrvatske I njihovi najmilijih. I usprkos buri I koraku vremena 60 godina kasnije ta ista Hrvatska Hala pod vodstvom
gosp. Frank Sebalj stoji cvrsto al nazalost sa malim brojem clanova koji su ostali vjerni I odani toj
gradevini kao da je sagradena na tlu Hrvatske zemlje. Danas mjesto Schumacher od silnih Hrvatskih obitelji broji tek nekolicinu starijih ljudi penzionera od kojih cu nabrojiti par koji su porijeklom iz Stajnice I okolice Brinja.

Slavko Mesic I Katica (Cukela),
Mare Perkovic (Palametova)
Slavko I Milka Stefanic (Slavkovi roditelji porijeklom iz Stefanicev)
Marko I Milka Vukovic (Majtinici Iz Lipica)
Josip Krznaric (Roditelji porijeklom iz Krispolje)

Od poznatih Hrvata u Kanadi koji su rodeni u Schumacheru ubrajamo I majstora Hockey na ledu legendarnoga Frank-a Mahovlic koji se pridruzio poznatom Toronto Maple Leafs, 1957-58, te vodio momcad ranih 60-tih prema pobjedi kupa “Stanley Cup”.

Tokom 60-tih godina pa nadalje mjesto Schumacher imalo je I znacajni nogometni klub “Croatia” U kojem su igrali mnogi Hrvatski doseljenici I njihovi potomci rodeni u Schumacher-u I Timmins.
Nogometni klub nastupao je sirom Kanade I U.S.A, I puno puta znao osvojiti zlato I povratiti ga natrag u zlatno mjesto odakle je I poteklo. Kako sam I naglasio mjesto Schumacher osim sto su ga Hrvati zvali “Mali Zagreb” nosio je I ime “City with the Hart of Gold” ili u prijevodu Grad sa srcem od Zlata.