Liko moja u srcu te nosim, širom svijeta tobom se ponosim

Preko 10.000 km daleko od svojih ognjišta Ličani Kanade iz godine u godinu obnavljaju svoje stare običaje iz davnina kako je to nekada bilo. Društvo Hrvata Like u Kanadi održava tradicionalno “Ličko prelo” u provinciji Ontario, od kojih je najznačajnije Prelo u Oakville, zatim Hamiltonu i Windsoru, te u provinciji British Columbia u mjestu Vancuver, na koje se skupi i preko 1000 Ličana i ostalih iseljenih Hrvata i njihovih potomaka.

Iseljeni dičaci i cure iz Lovinca, Perušića, Prozora, Gospića, Brinja, Stajnice, Lipica, Križpolja, Dabra, Ličkog Lešća, Otočca, Podlapače, Saborskog i drugih ličkih mjesta potaknuli su na stare običaje iz davnina, kuvanje palente i mlika , čijanje perja, cipanje drv, sušenje mesa, tkanje tepika i predenje vune na preslici i kolovratu. Izvode se i igrokazi “Prošenja divojke”, “ Gostiona kod Rože” i Budakovo “Ognjište”, kako bi dočarali sliku života u Lici davnih vrimena.

“Zaustavi, nadesno, ne valja, ajd izlazi “ komanda je Dane iz Perušića u tradicionalnim “Ličkom kolu” popraćenog uz ličku tamburicu” Made in Kuterevo.” Za prigodne trenutke brine se i živa glazba uz koju se zaori “Preko Kapele” “Pjevaj mi pjevaj sokole”, “Licki Bećarac” i Kukunješće, što tradicionalno potraje duboko u noć!!!

Uz bogatu ličku vičeru po tradicionalnome ličkom meniju, na poslugi su: zelje i suvo meso, palenta, sarma, pršut i sir, police i slanina, kruv ispod pekve. I sve se na kraju zalije uz dobru kapljicu ličke šljivovice iz Stajnice.

Mnoštvo mladih prikuplja se pri pomoći i organizaciji ovih priredbi, što znači da će Lika i lički običaji opstati i živjeti iz generacije u generaciju. Svakako treba napomenuti da se na ovim banketima prikupi novac koji je namijenjen za izgradnju i obnovu crkava u Ličko - senjskoj županiji, te pomoć bolesnim i ranjenim braniteljima Domovinskoga rata i njihovim obiteljima.

Velika hvala našim iseljenim Ličanima koji su ustrajni da se Ličko ognjište nikada ne ugasi!!!

Daleko u tuđem svijetu zavičaja ljubim sliku,
Nebi dao Liku svoju, nebi dao Liku našu,
za čitavu Ameriku!