Licko prelo Vancouver Canada 2006

Dicaci dicemo u prelo, il u Kordun il u licko selo? Kod Petrine i Kate, za sve hrvate narode moj, prelo - cupanj vune se odrzalo. 11 veljace u Hrvatskom Centaru u Vancouver British Columbia Canada. Prelilo se do zorice bile uz licke specialitete, razveselit i zabavit uz pjesmu, tamburicu, šale, smieh i ples. Odavnina narode moj, u prelu je bila I ”kava bila”.

Ovo su rijeci koje su stigle iz daljine od nasih iseljenih Licana I njihovih potomaka iz Kanadskog grada Vancouvera.I ove godine 11 veljace 2006g. dvorana Hrvatskog Kulturnog Centra u Vancouveru je bila mala da bi primila sve goste na tradicionalno Licko prelo. Licko prelo ili kako ga jos zovu “Licko vece” postalo je okupljaliste stovatelja nase tradicije i obicaja Lickog kraja. Licka dobrodoslica domaca sljivovica, pole, suha slanina, kobasice i kapula. Uz bogatu licku veceru po tradicionalnome lickom jelovniku sluzilo se: zelje i suvo meso, palenta, sarma, sve se na kraju zalije uz dobru kapljicu licke sljive.

Cjelovecernji igrokaz prikazuje na zivopisan nacin dozivljaje I obicaje lickog prela, cupanje vune iz sredine proslog stoljeca. Tu su dogadaji puni veselja, pjesme, sale, zapleta, katkad nerazumijevanja I cesto neugodnih smijesnih situacija. Domacini Kata I Petrinja “obergavaju” konak u domacinstvu da bi se spremili za dolazak zena iz susjedstva koje ce im pomoci u cupanju I vlacenju ovcije vune potrebne za tkanje biljaca i pletenje razne odjece (prsluka,carapa itd).

Ne samo da su dolazile zene iz susjedstva pomoci pri radu, vec tu dolaze I dicaci iz okolice da uz cupanje vune, ustipke, rakiju i lijepe cure zapjevaju, provesele se i provedu jos jednu zimsku, snijegom obasutu licku vece.

Mladi sa zeljom, a stari sa savjetima u organizaciji ovih priredbi, sto znaci da ce Lika i licki obicaji opstati i zivjeti iz generacije u generaciju njegujuci tradiciju. Grad Vancouver na zapodnoj obali Kanade 10,000 kilometara od Like nije iznimka u njegovanju nase proslosti. Svakako treba napomenuti da se na ovim druzenjima prikupi novac koji je namijenjen za izgradnju i obnovu crkava u Licko-senjskoj zupaniji.

Velika hvala nasim iseljenim Licanima koji su ustrajni da se Licko ognjiste nikada ne ugasi.

Liko moja u srcu te nosim, sirom svijeta tobom se ponosim