Ličko prelo u Oakville, Ontario Canada

U Kanadskom mjestu Oakville, u prepunoj župnoj dvorani Presvetog Trojstva, održano je u siječnju ove godine dvadeset i sedmo „Ličko prelo“.
Poslije novogodišnjih praznika ubrzo je javljeno preko Hrvatskoga radija “Zvuci Hrvatske” da su ulaznice za Ličko prelo u prodaji. Već nakon dva dana ista radio postaja javlja da se organizator zahvaljuje svima koji su kupili ulaznice na vrijeme jer više tih ulaznica nema jer je sve prodano.

Niti velika hladnoća koja je bila u toku dana i večeri nije zaustavila po mojoj procjeni oko 450 duša svih uzrasta koji su napunili našu lijepu dvoranu. Poseban ugođaj bio je veliki broj mladih Hrvata što domaćih (Oakville) i onih iz susjednih mjesta. Organizator je bila tamošnja udruga Ličana. Uz prigodan govor o radu društva upoznali su nas naši mladi Ličani Nikola Rupčić i Sendi Vrban. Poslije njihova izvještaja sve prisutne goste je pozdravio i svima zaželio ugodnu i veselu zabavu nas domaći župnik Ilija Petković. Ubrzo su stigle i naše mlade cure posebno raspoložene i vesele za pjesmu gdje su i otpjevale nekoliko ličkih pjesama u društvu par žena koje su prele i navlačile ovčju vunu za izradu raznih ličkih odjevnih predmeta. Ubrzo dolazi grupa kršnih momaka i sa pjesmom se pridružuju curama i zajednički još izvode par ličkih pjesama. Kao i lani i ove godine glavni glumci Ivan Pocrnić (dida) i njegova supruga Mišela (baba) koji su svojom glumom uz pomoć cura i momaka nasmijali i razveselili sve prisutne goste.

Nakon toga po običaju program je završio sa odigranim ličkim kolom u kojem su svi sudjelovali. Poslije večere na scenu stupa grupa “Domovina” sa svojim bogatim repertoarom ličkih i drugih pjesama, zabavljajući goste do kasno u noć.

I tada je krenuo drugi dio programa u kojem je prezentirana „rana iz starog kraja“. Na stolove su počeli dolaziti spremljeni lički specijaliteti koje je sa svojom ekipom pripremila naša iskusna kuharica Marica Francuz. Na rastanku su se uz pozdrav „Doviđenja do nagodinu“ veseli Ličani i njihovi prijatelji razišli svojim domovima, noseći u srcima jedno nezaboravno druženje uz hrvatsku riječ, pjesmu i ples.

Sve čestitke organizatorima i kuharicama na odličnoj pripremljenom ličkom prelu.

Zdenko Vavro