Ličko prelo u Chicago, IL USA

U subotu 2. prosinca održana je predstava i koncert Kulturno Umjetničkog Društva Hrvatska Baština s naslovom Ličko Prelo, u dvorani Hrvatskog Kulturnog Centra u Chicagu. Kao gosti večeri nastupila je i dramska grupa Društva Hrvata Like iz Hamiltona, Ontario, Canada.

U prepunoj dvorani čak i preko dozvoljenog kapaciteta, posjetitelji su imali priliku uživati u dva sata narodnih ličkih pjesama, plesova, doskočica i malih glumljenih scena koje su bile nabite ličkim narodnim humorom.

Bio je to poseban događaj hrvatske kulturne sezone u Chicagu. Na sceni u bogatim narodnim nošnjama našli su se pleasači, svirači, glumci i pjevači Hrvatske Baštine, koji su u izvrsnoj koreografiji izmješanih plesnih i glazbenih točaka, uz pokoju narodnu doskočicu, prikazali tipično Ličko Prelo kakvo se možda moglo nekada doživjeti samo u Lici. Mješavina šarenila bogatih ličkih narodnih nošnji i glazbe i šaljivih narodnih razgovora navela je gledatelje na mnogobrojne spontane prekide izvođača, pljeskom i oduševljenim izrazima odobravanja.

Na kraju prvog dijela programa recitirana je i pjesma Oj Velebite čikaške pjesnikinje Marije Fumić, koju je isto tako prisutna publika oduševljeno prihvatila.

U drugom dijelu programa došao je red na dramsku grupu Društva Hrvata iz Hamiltona, koji su u svom spletu dramatiziranih scena iz života Ličana sa početka i sredine prošlog stoljeća prikazali na šaljiv način; kako je došla struja u Liku, ili kako to izgleda kada stari lički did dođe kod doktora, ili kada Licani posjete Zagreb. Publika je i goste iz Canade pozdravljala s odobravanjem nakon svakog njihovog skeča. Kanađani su u Chicagu nastupili u sastavu Ante Bačić, Nada Mesić, Vera Perković i Ivan Pocrnić.

U trećem i posljednjem dijelu programa, koji se možda malo i odužio, ponovno smo mogli čuti i vidjeti Baštinu. Pjesmama s plesom Junak sam iz Like, Djevojka je pošla, Preko Kapele i Lički tanac koji je bio i posljednja točka te zanimljive ličke večeri u Hrvatskom Kulturnom Centru, prisutni su ispratili dugim pljeskom i tako nagradili članove Hrvatske Baštine za njihov trud i rad na očuvanju hrvatske baštine. Cijeli program su osmislili umjetnički vođe ansambla Vince Armić, Anna Marie Hostička, Josef Riccio i Jelena Živko.

Nakon programa sljedila je prava lička večera sa kiselim kupusom sa suhim mesom, kobasicama i slaninom sa pravom ličkom purom (žgancima) i još drugim delicijama, a malo zatim bili s ponuđeni i lički uštipci i domaći kolači, da bi na kraju te zaista bogate ličke gozbe tu bilo i dimljene ličke slanine, kobasica, ličkog sira i pršuta.

Program su vrlo stručno vodili urednici Radija Slobodna Hrvatska - Chicago Tina Krstelj - Metzger i Ivica Metzger, a za vrijeme večere i kasnije za ples nastupila je i čikaška grupa Bravo svirajući i pjevajući zabavnu i narodnu glazbu ovog puta sa naglaskom na Liku.

Posjetitelji su se razišli svojim kućama sigurno zadovoljni doživljenim i vjerojato razmišljajući što će nam to ponovno Hrvatska Baština pripremiti za svoj nastup i u koji će nas to hrvatski kraj povesti u posjet, sljedeće godine.

Zahvaljujemo se Gospodinu Ivici Metzger na izvjestaju sa odrzanog Lickog Prela u Chicago IL, USA.