Ličke pastirske igre

Preuzeto sa http://www.arhiv-gospic.hr

 Državni arhiv u Gospiću

 Jedna od važnijih sastavnica društvenog života u Lici koja je kroz stoljeća gradila svjetonazor i identitet Ličana, bile su i narodne igre koje su zbog načina bavljenja stočarstvom neraskidivo vezane uz liJedna od važnijih sastavnica društvenog života u Lici koja je kroz stoljeća gradila svjetonazor i identitet Ličana, bile su i narodne igre koje su zbog načina bavljenja stočarstvom neraskidivo vezane uz lik pastira.

Ova knjiga Ante Pađena donosi sjećanje na ta vremena s jednostavnim i praktičnim uputama na temeljima kojih nije teško rekonstruirati ličku svakodnevnicu u predtehnološkom društvu u kojemu je čovjek bio za nijansu sretniji, bezbrižniji, bliži prirodi i Bogu stvoritelju pa onda i čovjeku. Pogled u to vrijeme, kroz pastirske igre, omogućuje potpuniju spoznaju o društvenim i socijalnim, gospodarskim, kulturnim pa i jezičnim prilikama u Lici pa je to bio temeljni razlog da se Državni arhiv u Gospiću odluči objaviti ovu knjigu u ediciji Prilozi za povijest Like.k pastira.

Ova knjiga Ante Pađena donosi sjećanje na ta vremena s jednostavnim i praktičnim uputama na temeljima kojih nije teško rekonstruirati ličku svakodnevnicu u predtehnološkom društvu u kojemu je čovjek bio za nijansu sretniji, bezbrižniji, bliži prirodi i Bogu stvoritelju pa onda i čovjeku. Pogled u to vrijeme, kroz pastirske igre, omogućuje potpuniju spoznaju o društvenim i socijalnim, gospodarskim, kulturnim pa i jezičnim prilikama u Lici pa je to bio temeljni razlog da se Državni arhiv u Gospiću odluči objaviti ovu knjigu u ediciji Prilozi za povijest Like.

 

Ante Pađen: Ličke pastirske igre
Gospić: DAG, 2011.