Sto godina od početka Prvoga svjetskoga rata

Novi broj VP-a, magazina za vojnu povijest, uključuje se u početak obilježavanja stogodišnjice Prvoga svjetskoga rata, i to temom o feldmaršalu Svetozaru Borojeviću i Ličanima u Velikom ratu. Riječ je o pripadnicima ličke 79. pješačke pukovnije zajedničke vojske iz Otočca (K.u.K. Otočaner Infaterieregiment Graf Jellačić Nr. 79., skraćeno: IR 79) poznatije kao "Jelačićevci“. U procesu razvojačenja Vojne krajine i reorganizacije tadašnjega vojnog sustava smanjuje se broj postrojbi na razvojačenom području. Ukidaju se graničarske pukovnije i umjesto njih osnivaju modernije i materijalno bolje opremljene pješačke postrojbe, sposobne za provedbu vojnih zadaća širom monarhije. Tako je 1. veljače 1860. ustrojena 79. pješačka pukovnija. Krajem 19. stoljeća pukovnija je razmještena na dvije lokacije: Karlovac (1. i 2. bojna) i Otočac (3. i 4. bojna i garnizon). Jačanjem strateškog značaja luke Rijeka ojačavaju se i tamošnje vojne snage. Iz Rijeke su u Karlovac izmještene dvije bojne 96. pukovnije, a onamo će stići tri bojne 79. pukovnije. Zapovjedništvo je bilo u Rijeci, gdje su razmještene I., III. i IV. bojna, a u Otočcu II. bojna i garnizon.

Popunjavala se s područja Karlobaga i Primorja, Gospića, Udbine, Gračaca, Zavalja – Korenice, Otočca, Brinja i Slunja. Zbog popune pretežno s ličkog područja dobiva i naziv "Lička pukovnija". U daljnjem tijeku rata kada Lika više nije mogla popunjavati "svoju" pukovniju zatječemo u njoj brojne Bosance, Slavonce i Zagorce.

U tekstu je opisano njihovo sudjelovanje u XI. sočanskoj bici, jednoj od najstrašnijih bitaka Prvoga svjetskoga rata. To je ujedno spomen na ogromne žrtve pukovnije u ovom prestrašnom ratu. Prije dolaska na sočansku bojišnicu "Jelačićevci" su vodili krvave borbe u Srbiji 1914., na Karpatima u zimu i proljeće 1915., Galiciji i Voliniji (današnja Ukrajina i Poljska) do ljeta 1916. godine. Nakon katastrofalnog poraza austrougarskih i njemačkih snaga od Rusa na Istočnom bojištu u poznatoj "Brusilovljevoj ofenzivi" iz ljeta 1916. dolazi do pregrupiranja razbijenih austrougarskih i njemačkih snaga, stabilizacije bojišnice i djelomičnog upućivanja viška snaga na druga bojišta. Tako I. i II. bojna 79. pukovnije ulaze u kolovozu 1916. u sastav 11. brdske brigade/48. pješačke divizije iz Sarajeva koja je onamo stigla s talijanskog, Jugozapadnog bojišta, u sastavu interventnih snaga. U to se vrijeme nalaze u okolici grada Sokala u tadašnjoj pokrajini Voliniji. S povratkom 48. divizije na Soču onamo će stići i "Jelačićevci". Najprije stiže III. bojna i sudjelovat će u Osmoj sočanskoj bici iz listopada 1916. godine. Ostatak pukovnije dolazi tijekom kasne jeseni i zime 1916./17. i sudjeluju u svim sljedećim bitkama sve do pobjedonosne Dvanaeste kojom su talijanske snage odbačene na rijeku Piave.

Na temelju raspoložive literature i izvorne arhivske građe iz fundusa Austrijskoga državnog arhiva i Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu, ponajprije iz sačuvane operativne dokumentacije, izvještaja o bitkama, lista gubitaka, matičnih knjiga umrlih i ostale dostupne dokumentacije, autor obrađuje tijek XI. sočanske bitke, a posebno vojne aktivnosti "Jelačićevaca". Prikazane su sve strahote ove bitke i teška stradanja obiju zaraćenih strana.

U magazinu još ima niz novosti. Od ovog broja kreće novi feljton – kronologija Prvoga svjetskoga rata od 1914. do 1918., koja će iz broja u broj pratiti što se prije sto godina događalo u svijetu i kod nas u ratnom vihoru. Novost je i rubrika u kojoj ćemo kroz fotoalbum pratiti zbivanja u Drugome svjetskome ratu, a za početak u nekoliko nastavaka bit će objavljene fotografije iz albuma 14. njemačke oklopne divizije u Travanjskom ratu na području tadašnje Jugoslavije 1941. godine.

U magazinu počinje još jedan serijal, o povijesnom razvoju hrvatskih vojnih činova! Tu je i analiza operacije "Gusar", prijelomne bitke Hrvatske vojske u Domovinskom ratu! Zatim, priča o antičkim histarsko-rimskim ratovima... I još mnogo toga!

Ne propustite novi broj Vojne povijesti za samo 19,99 kn na čak 84 stranice, od utorka 7. 1.

Izvor: Večernji.hr