POZIVNICA ZA IZVJEŠTAJNU GODIŠNJU SKUPŠTINU

Poštovani, 

izuzetna mi je čast pozvati Vas na godišnju skupštinu Zavičajnog kluba "Stajnica", koja će se održati dana 29. travnja 2013. (ponedjeljak) s početkom u 18,00 sati u zgradi Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27 (kod katedrale).

IZVJEŠĆE O RADU ZK “STAJNICA” ZA 2012. GODINU

Tijekom 2012. godine naše je društvo uspjelo usprkos recesiji i nedostatku financijskih sredstava provesti obiman broj aktivnosti. Većina njih je bila kulturnog i zabavnog sadržaja, potpora gradnji objekata u Stajnici i humanitarnog karaktera. Izvršene su sljedeće težišne zadaće:

1. Organizacija „5. Stajničke noći“;
2. Financijska pomoć gradnji kapelice sv. Josipa u Čarapovom selu u iznosu od 2,597,21 kn;
3. Aktivnosti na uređivanju Internet stranica kluba: www. stajnica.com koje su u vrlo kratkom vremenu postale jedne od najpopularnijih stranica s ličkom tematikom. Godišnje ih posjeti preko 100.000 posjetitelja iz cijelog svijeta, a tijekom protekle godine objavili smo brojne priloge s ličkom tematikom;
4. Financijska pomoć u liječenju dvoje socijalno ugroženih ljudi rodom iz Stajnice u iznosu od 2.000,00 kn;
5. Suradnja sa drugim zavičajnim društvima na području Grada Zagreba: „Brinje“, "Vila Velebita", „Sokolac“ i „Sinac“;
6. Pružanje financijske pomoći za malonogometni turnir u Stajnici u iznosu od 1.000,00 kn;
7. Izišao prilog o ratnom putu K.u.K. 79. Pješačke pukovnije „Ban J. Jelačić“ u zborniku Matice hrvatske „1918. u hrvatskoj povijesti“. Prilog prvi puta opisuje sudjelovanje naših Ličana u Prvom svjetskom ratu i naišao je na izuzetan prijem kod čitalačke publike koju interesira hrvatska vojna povijest. Istraživanja za ovaj prilog kao i naredne koji će izići u znanstvenoj literaturi financira naše društvo, osobito pribavljanje arhivske građe u Beču, njezino prevođenje i slično. Materijal možete pročitati na našim WEB stranicama.
8. U znanstvenom časopisu „Senjski zbornik“ izišao je prilog o Marmontovom ratu iz 1809. godine u Lici. Isti je prilog objavljen i u časopisu „Vojna povijest“. Time smo pridonijeli da bitno popunimo praznine iz naše ličke povijesti za što smo primili brojne pohvale.
9. Uspostavljena je kvalitetna suradnja s Općinom Brinje i Mjesnim odborom Stajnica.
10. Upravni odbor kluba održao je tijekom protekle godine 7 sjednica, a održana je i redovna godišnja skupština.

Bez financijske pomoći Općine Brinje ne bi bilo moguće provesti organizaciju „Stajničke noći“. Zato hvala načelniku Ivici Mesiću i dogradonačelniku Josi Vukoviću na iskazanoj potpori. Bilo bi nepravedno ne spomenuti Grad Zagreb, gospodina gradonačelnika Milana Bandića koji su nam izuzetno pomogli u osiguranju prostora za rad upravnog odbora i sale za održavanje godišnjih skupština.

PRIJEDLOG PLANA RADA ZA 2013. GODINU

1. Organizacija „6. Stajničke noći“. Zbog financijskih problema Općina Brinje nije mogla tijekom proljeća donirati sredstva. To očekujemo tijekom jeseni, a u slučaju nemogućnosti pokušat ćemo naše druženje riješiti na drugi način o čemu ćemo Vas na vrijeme obavijestiti.
2. Aktivnosti na uređivanju Internet stranica kluba: www. stajnica.com;
3. Pružanje financijske pomoći za malonogometni turnir u Stajnici;
4. Nastaviti na znanstvenom istraživanju „Ličani u Prvom svjetskom ratu“ koji je posvećen 100 godišnjici. U znanstvenoj literaturi i prigodnim časopisima objavljivati rezultate tih istraživanja.
5. Nastaviti sa suradnjom s Općinom Brinje i Mjesnim odborom Stajnica.
6. Suradnja sa drugim zavičajnim društvima na području Grada Zagreba. Posebnu suradnju uspostavili smo s krovnom udrugom Ličana u Zagrebu – „Vilom Velebita“. U ovoj financijskoj neimaštini zajedničkim aktivnostima možemo učiniti daleko više. Tijekom ove godine planirane su slijedeće aktivnosti:
• 13. lipnja 2013. - sveta misa i prigodni kulturno-umjetnički program na groblju u Šestinama gdje je sahranjen Otac domovine dr. Ante Starčević;
• U rujnu se planira hodočašće u svetište Majke božje na Krasno uz obilazak znamenitosti „staroga kraja“;
• Tijekom godine u suradnji s Ministarstvom kulture RH organizirat će se izložba radova slikara s područja Like i predstavljanje prigodne monografije;
• Posjet gospodarskoj i kulturnoj manifestaciji „Jesen u Lici“ u Gospiću;

Vjerujemo da će naša udruga uspjeti opstati na ponos svih nas. Zato pomognimo u okviru svojih mogućnosti da se ova hvale vrijedna tradicija i nadalje nastavi.

Važno: na našim WEB stranicama možete naći sve aktivnosti koje će se događati tijekom ove godine.

Srdačno Vas pozdravljam i očekujem Vas na našoj skupštini.