Željko Holjevac „ Ogulinska pukovnija (1746.-1873.)“

O hrvatskim pukovnijama za vrijeme Habsburškog carstva napisano je više knjiga, ali niti jedna nije ni približno tako temeljito istražena i dobro napisana kao „Ogulinska pukovnija(1746.-1873.)“. Napominjemo da je ova pukovnija „pokrivala“ i brinjski kraj. Jednoj relativno slabo poznatoj postrojbi posvećen je vrstan rad koji predstavlja snažan poticaj svakomu tko se bavi izučavanjem hrvatske vojne povijesti. Srećom, svi su se dijelovi slagalice uspješno posložili. Postojeće vojne povjesnice i pukovnijski arhiv obrađeni su u optimalnoj mjeri da se prikaže vojna povijest našega kraja u jednom vrlo delikatnom vremenu modernizacije tadašnje Hrvatske ali i Europe u cjelini. Vrijeme je vrlo složeno i opterećeno brojnim epizodama europske povijesti koja još i danas utječe na naš politički trenutak. Autor u ovoj knjizi prati put pukovnije kroz sve razine njezinih ratnih pohoda i pakla kroz koje je prošla.

U knjizi su korištene mnoge izvrsne ilustracije i karte. Brojni opisi događaja nisu popraćeni samo korisnim ilustracijama već i vrlo podrobnim kartama. Kako bilo, nije potreban doktorat iz povijesti da se shvati ovo vrlo tragično vrijeme naše povijesti u kojima su sudjelovali naši preci, a to je ujedno i spomen na njihovu veliku žrtvu. Često su sudjelovali u vojnim aktivnostima koje su unaprijed bile osuđene na propast, ali su svoj vojnički poziv dostojno branili, često uz velika herojstva i zastrašujuće gubitke.

Bez imalo pretjerivanja ovo je odista izvrsna knjiga. Svi događaji imaju vrlo podroban opis i služe kao vrijedan dodatak znanstvenom radu. Zacijelo nema mnogo istraživača 18. i 19. stoljeća koji su upoznati s činjenicom da je do danas sačuvano toliko mnoštvo dokumenata o ovom vremenu, ali su vrlo malo stručno obrađeni i predstavljeni široj javnosti. Malo je vojnih postrojbi iz ovoga vremena koje se mogu pohvaliti ovako kvalitetno napisanom poviješću, koja je potkrijepljena brojnim činjenicama, a ujedno drži pozornost čitatelja od korice dokorice. Ovo dragocjeno zrno znanja, marljivo istraženo i nadasve profesionalno oblikovano, opravdava sve ono vrijeme izgubljeno u razvrstavanju gomile neurednog, slabo istraženog i loše napisanog gradiva.

Ova se knjiga može nabaviti u knjižari Matice hrvatske u Zagrebu, Matičina ulica po cijeni od 180,00 kuna. Toplo je preporučujemo.