Održana 4. Stajnička noć

Klet obitelji Bunčić ponovo je imala malo mjesta za sve ljubitelje dobre zabave i Ličke običajne baštine. KUD-ovi „Brinje“ i „Sinac“ & sastav „Štefanjska zvona“ ponovo su privukli gotovo dvjesto poklonika širom „Lijepe naše“. Ponovno su se okupili naši Ličani iz Zagreba i okolice, Siska, Slavonije, Like i brojnih drugih naših mjesta ali i inozemstva. Među posjetiteljima su bili i donačelnik Općine Brinje Joso Vuković, predsjednik Mjesnog odbora Stajnica gospodin Mirko Perković, predsjednik ZK „Sokolac“ gospodin Drago Perković, gospodin Vanja Moćan ispred ZK „Brinje“ i naš bivši dugogodišnji župnik vlč. Mile Ivančić. Svi su uživali u programu koji je u povodu 20. obljetnice našeg Društva izrežirao dvojac Cota – Bedross. KUD-ovi su (opet) pripremili predivan program koji nas je odveo u stara vremena naše mladosti i naših predaka – vrijeme koje još uvijek nije zameo vjetar, već, zahvaljujući entuzijastima, još uvijek plijeni pažnju današnje generacije. Osjećao se duh Stajnice i Like, posebno lijevi kutak sale gdje su naši Mica Gegićka i ekipa izložili lutke u tradicijskoj stajničkoj nošnji sa prekrasnim rukotvorinama koje su sačinile naše bake. Desetak dana su krojili i šivali izložbene uzorke i na tome im veliko hvala. Doživljaj za pamćenje i uspomenu, ali i sjeta na davna vremena naših korijena. Razdragani gosti prepustili su se osjećaju pripadnosti, zaigralo se nekoliko puta ličko kolo, zapjevala Vila i Sokol i ostale pjesme za dušu…

Donatori

Usput su promovirani proizvodi naših donatora kojima se ovim putem iskreno zahvaljujemo na suradnji:

Ujedno sirana „Miščević“ u lipnju otvara kušaonu sira sa kapacitetom oko 50 gostiju. Uz sir se može nabaviti domaća rakija, kruh, vino, sok, jelo ispod peke pa čak se može organizirati i muzika. Navratite nakon posjeta brinjskom kraju u Josipdol na izvrsne sireve s kojima su naši posjetitelji bili oduševljeni. 

Priznanja

U znak zahvalnosti povodom 20-te obljetnice društva prigodne zahvale primili su:

 • Općina Brinje,
 • Mjesni odbor Stajnica,
 • KUD „Sinac“ i „Brinje“,
 • ZK „Sokolac“ i „Brinje,
 • Vlč. Mile Ivančić
 • Petar Rajković.

 

Posebnu nagradu za životno djelo primio je naš član gospodin Franjo Rajković za izuzetan doprinos u svim akcijama društva, osobito u prikupljanju materijala za našu monografiju i zavičajnu zbirku u Brinju. Spomen boca s našim grbom i prigodnim tekstom krasit će vitrine dobitnika.

Prilikom podjele priznanja poseban aplauz izazvao je nagrađeni dvojac Mato – Štenta, koji su tvorci naših nadaleko poznatih WEB stranica. Posebno je sa simpatijama pročitano pismo Tomice Perkovića - Štente iz daleke Kanade kojega donosimo u cijelosti:

 

Poštovani Forumaši, posjetitelji i članovi Portala i Foruma ZK "Stajnica"

Kako prošla tako i ova godina koja je pred nama nosi sa sobom pregršt dobrih stvari vezano za  Internetsku stranicu ZK “Stajnica”. Popularnost našeg Portala i Foruma raste iz dana u dan, članovi su sve brojniji, a posjete se sve veće iz mjeseca na mjesec, što nam daje do znanja da moderno doba 21-vog stoljeća nosi svoj mah digitalne komunikacije.

Nabrojit ću nekoliko značajnih činjenica u vezi Foruma: 

 • do sada imamo 9.745 postova
 • 852 otvorenih tema za diskusije 
 • 853 registriranih  članova
 • mjesečno preko 10.000 posjetitelja iz zemlje i inozemstva.

Portal raste iz dana u dan, u zadnjih mjesec dana knjiga autora Nikole Tominca “Stajnica i Okolica” dostupna je za besplatno skidanje u PDF formatu ljudima širom svijeta a izuzetno znacajno je napomenuti da u kratkom vremenskom preiodu istu knjigu je skinulo preko 1000 ljudi što nam daje do znanja da Interesi za Liku I Stajnicu rastu i želja je sve veća da se više sazna i nauči. Grafička obrada Portala je u tijeku izgradnje i integracija najmodernijih programskih jezika odnosno kodova.

Meteorološka stanica i WEB kamera je i dalje u Online funkciji, te  iz dana u dan dostupno je cijeloj kugli zemaljskoj pratiti vrijeme u zavičaju te  pogledati osvježenu panoramsku  sliku Stajnice svakih 5 minuta.

Pohvale nam stižu od Australije, Europe, Novog Zelanda, Južne Amerike, Kanade, Rusije, Kine da konačno spona sa “Starim krajem je uspostavljena”.

Velika Kapela nije više tako daleko i na njoj se vidi snig i zeleno lišće kad olista kao i Jaruga kad se razlije u proliće I jesen po polju.

Vijesti vezane za Web Stranicu koje Vam mogu iznjeti ovom prigodom su:

 • Ažuriranje kodova, grafička obrada i integracija protokola baze podataka
 • Unapređenje Portala i Foruma sa novim materijalom koji je u pripremi.
 • Pristupnica za članstvo Klubu “Online”,
 • Pronoviranje i zblizavanje Portala I Foruma sa ostalim Ličkim Web stranicama.
 • Izgradnja stranica na Engleskom i Njemačkom jeziku.
 • Adaptacija na Portal i Forum novih  nadolazećih  meteoroških stanica i web kamera na području Brinja.

Apeliram na sve Vas koji imate kućna računala i pristup svjetskoj Web mreži da se priključite na Forum ZK ”Stajnica” i date svoju potporu u izgradnji. Vjerujem da mnogi od nas posjeduju stare dokumente i slike koje bi bile jako korisne za  izgradnju  Foruma i Portala  kao i  novo štivo za nadoilazeće  generacije.

Bog Vas poživio, svako Vam dobro  I lipo se zabavili  na ” Stajničkoj noći “.

                Srdačno Vaš administrator Portala i Foruma ZK "Stajnica"

                Tomica Perković (ŠTENTA) iz Kanade

 

Galeriju slika sa Stajničke noći možete pogledati ovdje. 

 

I na kraju što još reći: vidimo se iduće godineeeeee...