POZIV NA UDBINU

Dana 11. 9. 2010. s početkom u 11 sati održava se na Udbini proslava Dana hrvatskih mučenika i blagoslov crkve hrvatskih mučenika. Misno slavlje u 11 sati na prostoru ispred crkve predvodit će uzoriti kardinal vrhbosanski Vinko Puljić s ostalim hrvatskim biskupima. Prihvat hodočasnika toga dana je već od osam sati ujutro, a u 9 sati je zajednički križni put koji kreće iz Podudbine. >>>>>

Program ovogodišnje proslave Dana hrvatskih mučenika na Udbini:

U Podudbini prihvat hodočasnika već od 8 sati s mogućnošću za ispovijed, a u 9 sati zajednički križni put iz Podudbine.
Na početku mise u 11 sati koju predvodi kardinal Vinko Puljić obavit će se blagoslov crkve.
Spomen svijeću će nositi s. Veronika Popić u pratnji nekoliko ss. milosrdnica, a spomen kamenje branitelji-motoristi.
Pjevat će udruženi zborovi Gospićko-senjske biskupije predvođeni Ivanom Prpićem Špikom, a nakon mise predviđen je zabavni program u kojem će nastupiti neka od hrvatskih klapa i različiti KUD-ovi.

Upute za hodočasnike na Udbinu:

Budući da se očekuje veći broj hodočasnika, iz Odbora za proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini su smatrali korisnim obavijestiti javnost o sljedećim uputama i napomenama:

1. Na vrijeme krenuti, kako ne bi zakasnili na glavno misno slavlje koje započinje u 11 sati na Udbini, prostoru ispred Crkve hrvatskih mučenika. Oni koji će doći ranije, moći će obaviti i pobožnost križnog puta, s početkom u 9,00 sati. Križni put kreće od crkve Sv. Marka Groba uz padinu do mjesta slavlja na Udbini.

2. Kod ulaza na Udbinu, s južne i sjeverne strane, dočekat će vas prepoznatljive osobe (osobe za informacije), obučene u prsluke žuto bijele boje, sa grbom Biskupije, na poleđini kao i prometna policija. Oni će vas usmjeravati prema mjestu parkiranja i dati ostale potrebne informacije.

3. Svi autobusi, kao i osobni automobili s hodočasnicima, parkiraju se na Krbavskom polju, kraj crkve Sv. Marka Groba, na prostoru koji će biti označen.

4. Hodočasnicima koji će obaviti pobožnost križnog puta, dijelit će se liturgijski vodič kod crkve sv. Marka Groba.

5. Hodočasnici koji nisu u mogućnosti obaviti pobožnost križnog puta, (stariji, invalidi) neka sačekaju kod crkve sv. Marka Groba od kud će se autobusima «Autoprometa» Gospić ili kombijima prevesti na mjesto slavlja. Ako ima više takvih osoba u autobusu neka ih vozači prevezu do ulaza na Udbinu a zatim se vrate na parking.

6. Svim hodočasnicima preporučamo da sa sobom ponesu kišne kabanice u slučaju kiše, ili kape za sunce, jer sv. misa je na otvorenom.

7. Vjernici koji za to imaju uvjete, moći će se dva sata prije sv. mise ispovjediti kod crkve sv. Marka Groba i kod mjesta slavlja. Preporučamo da se u župama koji dan prije organizira pokorničko slavlje sa sv. ispovijedi, kako bi se na Udbini mogli ispovjediti oni koji nisu mogli u župi.

8. Potaknuti vjernike da svojim prilogom u milostinji potpomažu izgradnju i održavanje crkve. Prije sv. mise i nakon sv. mise, na istaknutim mjestima, bit će prigoda dati svoj dar za gradnju crkve. Također će u ponudi biti i kalendar hrvatskih mučenika, (12 lisni i 1 lisni) i dr.

9. Vjernici hodočasnici imaju mogućnost okrjepe na otvorenom kod ugostitelja na Udbini.

10. Sve ove, kao i ostale informacije, možete naći na web adresi gospic.hbk.hr ili na hr-mucenici.hr.

Dođimo u što većem broju na ovaj svečan dan