ODRŽANA TREĆA STAJNIČKA NOĆ

 

Nitko nije očekivao ovako velik odaziv na „Treću Stajničku noć“ koja je održana protekli vikend u „Kleti obitelji Bunčić“ u Dugom Selu. Telefoni za rezervacije danonoćno su zvonili i tražila se karta više. I na kraju sala je bila dupkom puna. Uz odličan sastav „Štefanjska zvona“ i dva KUD-a: „Brinje“ i  „Sinac“ orila se pjesma i plesalo duboko u noć. Promatrajući subotnja događanja brojni su se naši gosti zapitali: "Pa zar je moguće u „Bunčićevoj kleti“ na Martin bregu kod Dugog Sela provesti ugodno veče i zaplesati ličko kolo i zapjevati ličke pjesme, sresti brojne drage osobe iz Stajničke doline i s njima malo „podivanit“ starom ličkom čakavicom. Sve je moguće kada se postavi prava i kvalitetna organizacija i vrijedan trud naših organizatora. Trebalo je mnogo snage, volje, rada i entuzijazma da se prevladaju sve teškoće u očuvanju tradicije.

Naši cijenjeni gosti bili su također oduševljeni svečarskim ugođajem. Tako je s nama proveo ugodne trenutke donačelnik Općine Brinje Joso Vuković, koji je ujedno nastupao u sklopu KUD-a „Brinje“, Toni Rajković predsjednik ZK „Brinje“ i Drago Perković predsjednik ZK „Sokolac“. Žao nam je što sa nama nije bio naš župnik vlč Josip zbog neodgodivih poslova. Ali, ni vulkanska prašina, niti velika daljina nije omela naše drage goste iz Amerike; Zdravka Perkovića „Rožinog“ i Ivicu Crnkovića da nam se pridruže na nezaboravnoj noći. Zdravko je morao u autobusu prevaliti dug put iz Frankfurta do Zagreba da bi se nakon dugo godina sreo sa svojim prijateljima iz djetinstva i „podivanil o lipim vremenima na ličkim prelima, svadbami na sanami, i brojnim nezaboravnim doživljanjima“. Trud mu se ipak isplatio i sa oduševljenjem je pričao o tim susretima. Zdravko inače vodi radio emisiju na Radio Čikagu posvećenu našem iseljeništvu .


„Stajnička noć“ - kulturno-zabavna manifestacija, utemeljena na bogatoj i raskošnoj kulturi i tradiciji brinjskog kraja, koju je treći puta ove godine organizirao Zavičajni klub „Stajnica“ opravdala je sva očekivanja u promidžbi ličke kulture i običaja na ovim prostorima. Sastali su se brojni Ličani i prijatelji Like da ožive sjećanja na svoje korijene i da ih prenesu na nove naraštaje. I sam podatak da se okupilo oko 200-tinjak posjetitelja najbolje govori o velikom interesu. Četvrta „noć“ iduće će godine biti zasigurno daleko bolje posjećena jer ćemo tada slaviti 20 godina osnutka i djelovanja našeg uspješnog kluba. Ovogodišnji uspjeh najbolja je garancija.

I na kraju zahvala našim donatorima; Općini Brinje na financijskoj pomoći bez koje nebi bilo moguće organizirati ovako obiman program, obitelji Bunčić iz Dugog Sela na prihvatljivoj cijeni i vrhunskoj organizaciji zabave, „Radio Martinu“ na medijskom promidžbi, našim KUD-ovima „Sinac“ i „Brinje“ i sastavu „Štefanjska zvona“ na odlično priređenom ugođaju, te svim vrijednim članovima upravnog odbora Zavičajnog kluba koji uložiše svoje slobodno vrijeme i trud u ovu složenu organizaciju.

Slike sa „Stajničke noći“ možete pogledati ovdje a u pripremi je video materijal.  

http://www.stajnica.com/node/253

 

Doviđenja do iduće „noći“.