Sveti Juraj

Danas, petak, 23. 4. slavimo Svetkovinu
Sv. Jurja, zaštitnika naše župe u Jezeranama.
Sv. Misa u 17 sati.

Svima, koji nose ovo Sveto Ime, želim od srca:
SRETAN I BLAGOSLOVLJEN IMENDAN. NEKA
VAS PO ZAGOVORU SV. JURJA PRATI
BOŽJI BLAGOSLOV

Sveti Juraj povijesna je osoba. Rođen je u III. stoljeću u Kapadociji (Palestina). Potjecao je iz plemenitaške obitelji, što ga je obvezalo da postane vojnik. Ubrzo je među vojnicima stekao veliku popularnost, a za nagradu postao je zapovjednik jedne satnije. Potom postaje i zapovjednik bojišta. No sam Juraj veoma je rano postao kršćanin i zbog svoje vjere došao u sukob sa zapovjednom strukturom u vojsci. Bio je član Vojnoga vijeća u svojstvu časnika. Veoma brzo uvidio je da se mora izjasniti i dati dokaz svoje vjere, ne krijući da je kršćanin. Nakon majčine smrti svoj bogat obiteljski imetak razdijelio je siromašnima, a svojim robovima dao je slobodu. Radi svoje vjere u Isusa Krista, Raspetoga i Uskrsloga, bio je mučen i tako završio svoj život.
Štovanje svetog Jurja pravi je fenomen u povijesti svetaca. Neka o tome posvjedoče sljedeći zajamčeni podaci. U Siriji nalazimo već u IV. stoljeću crkve posvećene Sv. Jurju. U Egiptu ima njemu u čast 40 crkava i 3 samostana, a na otoku Cipru nalazilo se čak 60 crkava i kapelica.
U Carigradu mu je podigao crkvu sam car Konstantin Veliki. U grčkoj Crkvi Sveti Juraj se slavi uz Sv. Demetrija, Prokopija i Teodora kao veliki mučenik. S Istoka se njegovo štovanje vrlo brzo proširilo i na Zapad, u Rim, u Italiju, na Siciliju, u Francusku, u Mainz, a onda i u Englesku i Škotsku, gdje se naročito poštuje. Kao svoga zaštitnika slavili su ga srednjovjekovni vitezovi i križari.
Seljaci su ga počeli zazivati kao zaštitnika najprije svojih konja, a zatim i ostalih domaćih životinja. Još prije II. svjetskog rata hodočastili su s konjima na svečev blagdan slavonsko-podravski seljaci u Sveti Đurađ kod Donjeg Miholjca. Svetog Jurja slave i mnogi svečani govori te romansirani životopisi, počevši od najstarijih vremena.
U srednjem vijeku Sv. Juraj je slavljen i mnogim skazanjima. A njegovim slikama ne zna se ni broja. Malo je koji srednjovjekovni i kasniji religiozni umjetnik slikar ili kipar koji ga nije prikazao. Njegov je blagdan u nekim biskupijama spadao u najveće u godini. I mnoge župe u Hrvatskoj kao i naša crkva u Jezeranama, posvećene su ovom velikom Svetcu – SVETOM JURJU. Pa eto, neka naše Svetište Sv. Jurja u Jezeranama, sve naše župe i nas, a posebno one koji nose njegovo sveto Ime, prati, štiti i čuva SVEMOGUĆI, DOBRI I MILOSRDNI BOG OTAC, SIN I DUH SVETI. AMEN.


Vaš župnik – fra Juro MARČINKOVIĆ
Urednik i voditelj na Laudato