Prof. Movrich posjetio Stajnicu

 Prošli vikend Stajnicu je posjetio gospodin profesor Ronald Movrić. Rođen je 1946 u Park Fallsu, Wisconsin, USA. Predavač je globalnih studija na Akita International University u Japanu. Potječe od stajničkih Movrića i ovo mu je bio prvi posjet „Starom kraju“. Od svojih predaka slušao je brojne priče o stajničkim ljepotama, međutim, zbog brojnih obaveza nije bilo ranije mogućnosti za posjetu našoj predivnoj dolini, ali i nedostatka kontakta s osobama u Hrvatskoj. Domaćini su mu bili njegovi rođaci, obitelj Marka Movrića iz Velike Gorice, moja malenkost i, naravno, Mato. Prve inicijative o ovoj posjeti upravo su potekle putem ovih WEB stranica kada je prof Movrić nešto više saznao o Stajnici, uspostavio prve kontakte i onda je sve krenulo prema realizaciji.

Nakon srdačnog sastanka u Zagrebu krenuli smo u Stajnicu. Putem je Ron postavio brojna pitanja, osobito o povijesti, gospodarstvu, prirodnim ljepotama i ostaloj tematici. Mato i Renata, kao glavni prevoditelji, imali su pune ruke posla i nadam se da su dostojno predstavili „Stari kraj“. Posebno je bio očaravajući prvi kontakt na mostu u Jezeranama s Jarugom i prelijepim i čarobnim motivima Like u proljeće. Kratko predavanje o staroj „Jozefini“ kojom su brojni naši preci otišli u svijet, i naravno Movrići, završivši s onu stranu „Velike bare“. Krenuli smo prema Kolišću i ušli u našu crkvu, mjesto gdje su krštene brojne generacije Stajničana. I opet brojna pitanja, pojašnjenje detalja, ali i jedna sjeta na generacije koje su živjele na ovim prostorima, od kojih je većina zauvijek iselila.

Nakon crkve došli smo do Vrila gdje je nekada bio Movrićev mlin. Nažalost, od njega nema nikakvih tragova osim starih slika sačuvanih u našoj monografiji. I na kraju završili smo na Brdu u krugu domaćih Movrića i uz domaću rakiju i ostale ličke specijalitete. Gospodin Marko proveo je Rona na nekadašnja imanja gdje su mu rođeni preci i opisao kako je to nekada izgledalo.
Nažalost, vrijeme je bilo prekratko i vratili smo se starom cestom preko Kapele prema Josipdolu, cestom bez povratka za većinu naših sumještana...

Stvoreni su prvi kontakti s gospodinom Ronom za jednu kvalitetniju suradnju a od njega očekujemo pismo u kojem će opisati svoje ličke doživljaje.

Slike u prilogu govore više od svih napisanih riječi

SLIKE POSJETA