Održana prva "Stajnička noć"

Stajnička noćNitko nije očekivao ovako velik odaziv na prvu „Stajničku noć“ koja je održana protekli vikend u „Kleti obitelji Bunčić“ u Dugom Selu. Telefoni za rezervacije danonoćno su zvonili i tražila se karta više. I na kraju sala je bila dupkom puna. Umjesto planiranih 100 stolica i 220 naknadno pripremljenih bilo je premalo za sve interesente. Uz sastav „Slomljena srca“ i KUD „Sinac“ orila se pjesma i plesao ples duboko u noć. Promatrajući subotnja događanja brojni su se naši gosti zapitali: "Pa zar je moguće u „Bunčićevoj kleti“ na Martin bregu kod Dugog Sela provesti ugodno veče i zaplesati ličko kolo i zapjevati ličke pjesme, sresti brojne drage osobe iz Stajničke doline i s njima malo „podivanit“ starom ličkom čakavicom.“ Sve je moguće kada se postavi prava i kvalitetna organizacija i vrijedan trud naših organizatora. Trebalo je mnogo snage, volje, rada i entuzijazma da se prevladaju sve teškoće u očuvanju tradicije.

Naši cijenjeni gosti bili su također oduševljeni svečarskim ugođajem. Tako je s nama proveo ugodne trenutke naš povjesničar prof. dr. Željko Holjevac, poduzetnik Miljenko Vuković iz Sesveta, prof Petar Rajković i Stipe Sertić iz ZK „Sokolac“ Brinje, Žao nam je što sa nama nisu bili naši dragi prijatelji iz ZK „Brinje“ zbog opravdanih razloga, te načelnik općine Brinje Ivan Lokmer, koji se opravdao zbog nodloživih obveza kao i župnik vlč Josip zbog proslave Svetog Josipa.

„Stajnička noć“ - kulturno-zabavna manifestacija, utemeljena na bogatoj i raskošnoj kulturi i tradiciji brinjskog kraja, koju je prvi puta ove godine organizirao Zavičajni klub „Stajnica“ opravdala je sva očekivanja u promidžbi ličke kulture i običaja na ovim prostorima. Sastali su se brojni Ličani i prijatelji Like da ožive sjećanja na svoje korijene i da ih prenesu na nove naraštaje. To je kruna aktivnosti koje su se dogodile od osnutka zavičajnog kluba pa do danas, kroz brojne održane priredbe i nastupe, predstave i slavlja i tako već 17 godina zaredom, uključujući i ratno razdoblje Domovinskog rata. I sam podatak da se okupilo oko 220 posjetitelja najbolje govori o velikom interesu. Druga „noć“ iduće će godine biti zasigurno daleko bolje posjećena. Ovogodišnji uspjeh najbolja je garancija.

Tijekom čitanja izvješća o radu posebno su pohvaljeni naši „Forumaši“: „Mato“, „Štenta“, „Grof“, „Lipice“, „Mladen“, „Gabrijela“, „Mikos“, „Jezeranac“ i svi koji sudjeluju u pripremi „najboljih internet stranica“ za Ličko područje. Dobili su gromoglasan aplauz svih prisutnih u dvorani.

I na kraju zahvala našim donatorima; obitelji Bunčić iz Dugog Sela na prihvatljivoj cijeni i vrhunskoj organizaciji zabave, gospodinu Miljenku Vukoviću iz Sesveta na kolačima, „Radio Martinu“ na medijskom promidžbi, gospodinu Zdenku Kačiću-Movriću, našem KUD-u „Sinac“ i sastavu „Slomljena srca“ na odlično priređenom ugođaju, te svim vrijednim članovima upravnog odbora Zavičajnog kluba koji uložiše svoje slobodno vrijeme i trud u ovu složenu organizaciju.