Kristali

Zbor djece i mladih

Sve je počelo sredinom prosinca 2005.god. Početna ideja bila je okupiti djecu i mlade kako bi uveličali i uljepšali predstojeće blagdane za vrijeme misa.
Ideja je izrečena, zeleno svjetlo dao je vlč. Josip, a presudnu ulogu u svemu odigrala su djeca i mladi iz Stajnice koji su se na prvom sastanku pojavili u zavidnom broju. Upravo iz zavidnog broja, ponajprije djece, rodila se ideja da osim pjevanja pokušamo realizirati i mali igrokaz. Rečeno, učinjeno!

Uz vježbanje božićnih pjesama uvježbali smo i igrokaz pod nazivom «Darujmo Isusa». Predložak za igrokaz bio je recital iz MAK-a, kojega smo upotpunili s glazbenim isječcima te prilagodili broju izvođača. Veliku pomoć u pripremanju samog scenarija pružila mi je mlada kolegica Andrea Halgota (učenica 8. razreda). No, da se naši glumci nisu trudili uvježbavanjem teksta, ništa od svega toga ne bi bilo. Stoga i oni zaslužuju da se njihova imena spomenu. To su, uz spomenutu Andreu (u igrokazu anđeo) sljedeći: Josip Halgota (Miškec), Martina Murković (Marica), Marko Perković (Mirek), Jurica Movrić (Nikac), Ivica Movrić (Ivek), Ivan Pavlović (Frenki), te recitatori: Josip Perković, Mihovil Vlahinić, Marko Movrić te Ivana Šprajc. Za pjevačke dionice u igrokazu zaslužne su: Nikolina Šprajc, Ivana Perković, Anita Perković, Katarina Šprajc. Uz pratnju klavijatura, crkvom je za Božić odjekivao i zvuk bisernice Anamarije Vuković.Od polnoćke kada smo prvi put zapjevali na misi, Božić kada smo župljanima poklonili igrokaz prožet smijehom, pjesmom, ali i poukom; te do danas, nismo se prestali okupljati. Štoviše, u veljači su nam se, na poziv velečasnog, pridružili i mladi iz Križpolja i okolnih mjesta. Upravo tada odlučili smo se i za ime zbora «Kristali» koje sadrži u sebi nazive triju župa koje obuhvaća naš velečasni: Križpolje, Stajnica i Lipice.
Zbor broji 20 članova, a taj broj se, kada je u pitanju igrokaz, znatno poveća, za što su posebno «zagrijani» Stajničani koji su dokazali da vole, ali i da znaju glumiti.
Svi smo mi različiti, svatko se od nas u nečemu nađe, svatko je od nas u nečemu dobar. Na primjer, netko ima prekrasan glas, dok ga neki nemaju, ali zato imaju smisla za humor, bez kojega nam probe ne bi bile ni u pola zanimljive; neki lijepo čitaju, pa za vrijeme mise svoj talent pokažu čitanjem. Najvažnija je volja i namjera, pogotovo za crkveni zbor gdje je svatko dobro došao i gdje bi se svatko trebao osjećati ugodno, a za ugodnu atmosferu ponajprije je odgovoran voditelj. Moram ovdje spomenuti da mi u tome i općenito u vođenju zbora, organizaciji proba i pripremanju pjesama za misu posebno pomaže Nikolina Šprajc.

Što na kraju još reći nego sljedeće: dvadesetero mladih ljudi broji ovaj crkveni zbor.
Nije li to vrlo iznenađujuća i dojmljiva brojka s obzirom da se radi tek o, kako neki kažu, «pustim ličkim selima».Od Zagreba do Stajnice

Rođena sam 28. veljače 1983. godine u Zagrebu. Stanujem u Velikoj Gorici gdje su moji roditelji doselili još prije mog rođenja. Za vrijeme trajanja osnovne škole pohađala sam i završila glazbenu školu (gl. instrument harmonika) koja je i bila glavni «krivac» što sam zaplivala u razne zborove i dramske sekcije za vrijeme trajanja osnovne i srednje škole, a i studija. Posljednjih nekoliko godina svirala sam u crkvenom zboru u župi Blaženog Alojzija Stepinca u Vel. Gorici, gdje sam bila i voditelj istog zbora. Nakon srednje škole (ekonomske), upisala sam Učiteljsku akademiju u Zagrebu (razredna nastava + inf.) te akad.god.2005./2006. upisala apsolventsku godinu. Upravo studij i moje zanimanje ponukali su me da posao pokušam pronaći u ovom kraju.
I eto, u potrazi za poslom i za vrijeme dovršavanja posljednjih ispita prije diplome, javila se želja oživjet malo ovaj kraj u kojem volim biti i u kojem sam i prije, gotovo svake praznike, provodila sa svojom obitelji.