Prva godišnjica smrti župnika Mile Ivančića

Dana 8. veljače 2014. navršila se godina dana od tragičnog ubojstva župnika župe Zavalje vlč. Mile Ivančića. Skupio se velik broj župljana župe Zavalje, župe Bihać (velik broj ih je došao pješice), ostalih župa posebice Vaganca, Drežnika, Korenice, velik je broj bio i onih raseljenih po Zagrebu, Sisku, Korenici, Rijeci…. Svi su oni došli dati zahvalnost ovom čovjeku koji je živio za svoj narod. 

Biskup razgovara s grupom vjernika pred crkvom. U 11 sati počela je misa zadušnica koju je predvodio gospićko-senjski biskup Mile Bogović uz koncelebraciju 12-orice svećenika. Dupkom puna crkva, je lijepo pjevao i time dvostruko molio.

Biskup u homiliji ocrtava slavnu povijest zavaljske župe. Nekad je brojila više od 3.000 vjernika. Ovdje su djelovali poznati svećenici Franjo Dominez, Fran Prpić, koji su svojim pastoralnih radom napravili temelj za brojna duhovna zvanja ove župe, svećenika i časnih sestara. Ovoj župi bili su i svećenici mučenici, Juraj- Đuku Mihić, ubijenog od partizana za čiji grob i danas ne znamo, Stjepan Gabrić, smrt u zatvoru pod sumnjivim okolnostima. Među njima je i vlč. Mile Ivančić.

Nakon mise biskup je progovorio o aktualnoj situaciji. Povjerio je vlč. Mili Šajfaru iz Drežnik brigu za ovu župu. Vjernike moli da ostanu u zajedništvu sa sadašnjim župnikom i biskupom. Ako radimo na svoju ruku možemo štošta pokvariti, naglasio je biskup.

Nakon mise i blagoslova svi su pošli na obližnje groblje gdje je biskup predvodio kratku molitvu. Napustili smo grob u kojem leže posmrtni ostaci vlč. Mile zajedno sa svojim roditeljima Grgom i Anom. U srcu tuga, nevjerica ali i nada da zadnju riječ nema smrt.

Nakon mise priređena je zakuska u organizaciji župa Zavalje, mjesnih zajednica, Hvidre Bihać i Udruge bivše općine Zavalje iz Zagreba, koja je ovom prigodom organizirala i autobus iz Zagreba.

Preneseno sa ubozavalje.blogspot.com.