Pećina u Črnču

Lika i Lički krs kriju mnoge tajne prirode kako flore tako i faune.  Svježi čist zdrak i čista pitka voda značajke su Like i Ličkoga podneblja. Mnogi izvori vode na Ličkom tlu dolaze iz pecina, na području Stajnice i okolice nalazi se par pecina koje tokom Jeseni i Proljeca izbacuju i upijaju vodu. U malom Ličkom selu Črnač nedaloko od Jezerana nalazi se nekoliko pecina, jedna od poznati jama je Rokina Bezdan, a da  bolje upoznamo odakle dolazi ona silna voda razlita po Črnču.  Stenta

Nasa Forumasica Ksenija nam je opisala ovako:     

Sve je više sela u našem kraju koja iz različitih razloga ostaju pusta. Težak život na selu, ratovi, politike, traženje boljih uvjeta života za svoje obitelji i drugi individualni razlozi su naveli ljude na odlazak u veće gradove ili daleke i strane zemlje. Cijena toga je pustoš u prelijepim krajevima koji unatoč svemu tome drže i čuvaju svoju ljepotu, čar i neprocjenjivo blago.Takovu sudbinu dijeli i moje malo ličko selo Črnač. Malo poznato, rijetko spominjano i sve više pusto. I ono čuva svoju priču, svoje prirodne ljepote i jedan zadivljujući prirodni fenomen. ....>>>

 Moje malo Ličko selo Črnač

 

Riječ je o pećini kod zaselka Obajdini

 Strminom sa ceste dolazi se do jednog platoa.

Stepenice isklesane u kamenu do samog ulaza.

Niti starije generacije ne znaju kada i kako su te stepenice nastale.

Zna se da je ulaz u pećinu bio jako uski i nizak pa su ga mještani 50-tih godina proširili miniranjem kako bi olakšali ulaz u pećinu.

U prvom prostoru desno od ulaza nalazi se jezero na početku plitko a dalje sve dublje. Bistrom, pitkom i hladnom vodom opskrbljivali su se žitelji Črnča i u najsušnijim vremenima. Pećina je bila glavni izvor za nabavu vode za domaćinstvo i stoku za čitavo selo. Za napajanje stoke kraj pećine je bilo postavljeno korito.

Put prirodnog punjenja crnacke pećine

 

Ipak postoje dani kad je pećina negostoljubiva i pretvara se u opasnu aktivnu, ali i zadivljujuću fazu te prirodne pojave. U rano proljeće kada se topi snijeg i u jesen nakon velikih kiša dolazi do izbacivanja vode iz pećine praćeno snažnom bukom.

U kasnu jesen !!

 Zimi !!

U rano proljeće !!

U Proljece kad se budi priroda .. 

 

 

I kad se pećina razlije ..

Pogled sa Maljena na poplavljen Črnač u Jesen

 

Naglo topljenje snjega sa Velike Kapele uzrokuje poplavu kako u Crncu...

Tako i Jezeransko Polje !!

 

 

I druga strana Jezeranskoga Mosta