Lički forum
Lički forum ZK Stajnica  
Svibanj 08, 2021, 07:10:03 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
 
 Stranica: [1]
  Ispis  
Autor Tema: OD KORITA DO VODOVODA  (Posjeta: 4452 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
marinicm
Novi član
*
Offline Offline

Postova: 14


Profil
« : Rujan 07, 2007, 10:25:22 »

Od korita do vodovoda

Voda je u Kuterevu, od naseljavanja do današnjeg dana, bila najtraženije prirodno dobro kojega, s vremena na vrijeme, nije bilo u dovoljnim količinama što je predstavljalo značajan problem žiteljima Kutereva. 335 godina je prošlo od naseljavanja prvih predaka Kutereva do danas. Za sve to vrijeme hvatali su, spremali i upotrebljavali vodu kišnicu. Za to su im bile potrebne posude. Najprije su to bila korita od drva ili duplje, usporedo s time lokve i kamenice, zatim drveni bunari, drvene kace i bačve, šternje od kamena i ilovače te betonske šternje. U nedostatku kišnice vodu su donosili iz rijeke Gacke u oko 9 km udaljenoj Švici. Na kraju, voda je došla u Kuterevo i putem vodovoda iz rijeke Gacke 2003. godine. Do sada se veći broj kuterevskih kućanstava priključio na taj vodovod.

Drvene posude - korita

Prvi doseljenici nisu odmah izrađivali kvalitetne posude za hvatanje vode kišnice, nego su od debla pravili korita u koja su hvatali vodu za piće, dok se blago napajalo vodom iz lokve. Nakon dužeg vremena uslijedile su kvalitetnije drvene posude za hvatanje vode od jelovih ili smrekovih duga, koje su se zvale kace.
U te kace stane mnogo više vode nego u korita, a i lakše se moglo praznu kacu premjestiti i održavati čistom jer je bila daleko lakša od korita. Pored toga, moglo se postaviti više kaca u koje se hvatala voda kišnica s krovova od šimlje ili šimle. Taj je način skupljanja kišnice kod siromašnijih žitelja Kutereva trajao sve do pedesetih godina prošlog stoljeća.

Korito izdubljeno u deblu drveta za potrebe skupljanja i držanja vode kišnice
u vrijeme nakon naseljavanja Kutereva, sve dok se nisu počele izrađivati kace
i drveni bunari.

Korito od drvenih dasaka koje su Kuterevci izrađivali za svoje potrebe
i za tržište, a služilo je za pranje većih predmeta i prilikom svinjokolje.
Izvor podataka: Iz knjige "Kuterevo u prošlosti i sadašnjosti" koja je u pripremi za tiskanje i izdavanje, a suautor je marinicm.
Evidentirano
 Stranica: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

UseBB Port by Gaia Lički forum ZK Stajnica | Powered by SMF 1.1.10. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.