Proslavljen blagdan Sv. Nikole u Stajnici

Ovogodišnji blagdan Svetog Nikole proslavljen je nakon dugo godina u jednom izuzetnom ozračju. Okupilo se u crkvi preko dvije stotine naših Stajničana iz svih krajeva Hrvatske, i uz misno slavlje sjetili se nekadašnjih “Mikula” kada je Stajničko polje brujalo od mladosti i života. Iako se u međuvremenu situacija negativno promijenila, ipak je naš župnik Magdić uspio svojim izuzetnim aktivnostima, toplom susretljivošću animirati brojne Stajničane da taj dan dođu na misu i na temeljima svoje povijesti provedu ugodne trenutke, sjećajući se brojnih lijepih trenutaka i nekadašnjih običaja. Tijekom mise čuli su se zvuci pjesme i taktova crkvenog zbora koji je za ovu priliku došao iz Zagreba. Tu su pjesmu popratili i naši župljani.

Dugo se nije našom crkvom osjećala jedna ljudska toplina kao te subote. Kroz nas su prolazila sjećanja na prošlost, naše najmilije kojih većinom više nema i svih župnika koji su nas na ovom svetom mjestu odgajali u kršćanskom nauku.

Misa je prvi puta služena uz pomoć novonabavljenog ozvučenja kojega su naši župljani na čelu sa župnikom uspjeli nabaviti. Tako tehnika kroči i u ovaj nedirnuti dio naše lijepe Domovine. Tako i uz obližnje jezeranske viadukte buduće glavne spone sjevera i juga, nove autoceste-popularno nazvane “Dalmatine”- ovaj je naš kraj kročio u 21. stoljeće.

Posebno je bilo svečano na veče kada je novopostavljena rasvjeta obasjala crkvu, koja je poput neke velebne ljepotice čarobno izgledala u okolnoj nedirnutoj prirodi. Trebamo pohvaliti naše župljane koji su uz prikupljena sredstva, donacije i svoj rad uspjeli postaviti vrlo vrijednu vanjsku rasvjetu, ali i lijepo ukrašenu novogodišnju jelku pre ulazom u crkvu. U tijeku su pripreme za postavu božićnih jaslica i ostalih ukrasa unutrašnjosti crkve.

I uz ove radosne i lijepe vijesti šaljemo vama širom svijeta nekoliko lijepih slika iz naše crkve da se sjetite mjesta gdje smo mi i naši preci kršteni i mjesta gdje je većina predaka uz posljednju ispovijed pred ovim lijepim oltarom krenulo širom svijeta i ne vrativši se u većini slučajeva nikada više u ovu predivnu dolinu. Neki su krenuli trbuhom za kruhom a neki s raznim vojskama, ostavivši svoje kosti na brojnim ratištima širom Europe.

Svima njima u spomen ugledati će uskoro svjetlo dana jedna predivna knjiga “Stajnica i okolica”. Vrlo brzo...