FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Zavičajni klub "Stajnica"

Novosti
Novosti iz Kluba
Događanja
Novosti iz dijaspore
Povijest i kulturno stvaralaštvo
Potraga za korijenima
Razno
Obavijesti webmastera
Informacije
O Stajnici
Satelitski snimak
O Klubu
Publikacije
Osnovna škola u Stajnici
Osnovna škola danas
Učitelji
Učiteljice
Slike razreda
Športske aktivnosti
Veliki odmor
Zanimljivosti
Aktivnosti
Forum
Obiteljsko stablo
Galerija slika
Download
Linkovi
Adresar
Knjiga gostiju
Kontakt
Kontaktirajte nas
Mapa Weba
ENGLISH LANGUAGE
Pomozimo Mariu

Ličko prelo u Chicagu

Kategorija: Novosti iz dijaspore

...U subotu 2. prosinca održana je predstava i koncert Kulturno Umjetničkog Društva Hrvatska Baština s naslovom Ličko Prelo, u dvorani Hrvatskog Kulturnog Centra u Chicagu. Kao gosti večeri nastupila je i dramska grupa Društva Hrvata Like iz Hamiltona, Ontario, Canada.

U prepunoj dvorani čak i preko dozvoljenog kapaciteta, posjetitelji su imali priliku uživati u dva sata narodnih ličkih pjesama, plesova, doskočica i malih glumljenih scena koje su bile nabite ličkim narodnim humorom.

Bio je to poseban događaj hrvatske kulturne sezone u Chicagu. Na sceni u bogatim narodnim nošnjama našli su se pleasači, svirači, glumci i pjevači Hrvatske Baštine, koji su u izvrsnoj koreografiji izmješanih plesnih i glazbenih točaka, uz pokoju narodnu doskočicu, prikazali tipično Ličko Prelo kakvo se možda moglo nekada doživjeti samo u Lici. Mješavina šarenila bogatih ličkih narodnih nošnji i glazbe i šaljivih narodnih razgovora navela je gledatelje na mnogobrojne spontane prekide izvođača, pljeskom i oduševljenim izrazima odobravanja.

Na kraju prvog dijela programa recitirana je i pjesma Oj Velebite čikaške pjesnikinje Marije Fumić, koju je isto tako prisutna publika oduševljeno prihvatila.

U drugom dijelu programa došao je red na dramsku grupu Društva Hrvata iz Hamiltona, koji su u svom spletu dramatiziranih scena iz života Ličana sa početka i sredine prošlog stoljeća prikazali na šaljiv način; kako je došla struja u Liku, ili kako to izgleda kada stari lički did dođe kod doktora, ili kada Licani posjete Zagreb. Publika je i goste iz Canade pozdravljala s odobravanjem nakon svakog njihovog skeča. Kanađani su u Chicagu nastupili u sastavu Ante Bačić, Nada Mesić, Vera Perković i Ivan Pocrnić.

U trećem i posljednjem dijelu programa, koji se možda malo i odužio, ponovno smo mogli čuti i vidjeti Baštinu. Pjesmama s plesom Junak sam iz Like, Djevojka je pošla, Preko Kapele i Lički tanac koji je bio i posljednja točka te zanimljive ličke večeri u Hrvatskom Kulturnom Centru, prisutni su ispratili dugim pljeskom i tako nagradili članove Hrvatske Baštine za njihov trud i rad na očuvanju hrvatske baštine. Cijeli program su osmislili umjetnički vođe ansambla Vince Armić, Anna Marie Hostička, Josef Riccio i Jelena Živko.

Nakon programa sljedila je prava lička večera sa kiselim kupusom sa suhim mesom, kobasicama i slaninom sa pravom ličkom purom (žgancima) i još drugim delicijama, a malo zatim bili s ponuđeni i lički uštipci i domaći kolači, da bi na kraju te zaista bogate ličke gozbe tu bilo i dimljene ličke slanine, kobasica, ličkog sira i pršuta.

Program su vrlo stručno vodili urednici Radija Slobodna Hrvatska - Chicago Tina Krstelj - Metzger i Ivica Metzger, a za vrijeme večere i kasnije za ples nastupila je i čikaška grupa Bravo svirajući i pjevajući zabavnu i narodnu glazbu ovog puta sa naglaskom na Liku.

Posjetitelji su se razišli svojim kućama sigurno zadovoljni doživljenim i vjerojato razmišljajući što će nam to ponovno Hrvatska Baština pripremiti za svoj nastup i u koji će nas to hrvatski kraj povesti u posjet, sljedeće godine.

Zahvaljujemo se Gospodinu Ivici Metzger na izvjestaju sa odrzanog Lickog Prela u Chicago IL, USA.

 


 
 
Stajnica, Lika, Hrvatska (Lipice, Jezerane, Brinje...)