Lički forum
Lički forum ZK Stajnica  
Srpanj 13, 2020, 12:11:36 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
 
 Stranica: [1]
  Ispis  
Autor Tema: PREZIME "JELIĆ " KROZ POVIJEST  (Posjeta: 7926 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
črnač
Novi član
*
Offline Offline

Postova: 28


Profil
« : Studeni 01, 2008, 09:22:29 »

Tipični matronim od osobnog imena Jela, što je objašnjeno u prethodnom odjeljku ove knjige o rodu Jeličića.
Danas u Muću Donjem živi jedna dvočlana obitelj s prezimenom Jelić.
U Muć Donji stigao je 1692. godine iz sela Dobranica pokraj Bihaća Ivan Jelić i oženio se Anom Delić i nastavio živjeti na ženinstvu sve do svoje smrti 1997. godine. Iza njega je ostala supruga i dvoje djece. Inače, Ivan Jelić korijenom od Jelića iz Skočaja u Lici.
Jelići su pak stari hrvatski rod, koji je nastao od znamenitog plemena Dražojevića, čija je starina u Docu Donjem u drevnoj Poljičkoj Kneževini. Rodonačelnik poljičkih plemića Dražojevića, čiji se i obiteljski grb sačuvao, bio je Dražoje, gospodara Kamengrada, koji se nalazio istočno od Bihaća, odakle je i doselio u novo prebivalište u Docu Donjem.
Juraj Dražojević se spominje 2. lipnja 1390. godine kao sudionik u označavanju granica između Splita i Poljica. U Poljičkom statutu, jednom od najstarijih hrvatskih pravnih spisa, izrijekom piše Dražojević rečeni Jelić, što je i konačna potvrda da su Jelići nastali od Dražojevića.
I A. Kačić Miošić u svom je Razgovoru ugodnom naroda slovinskog pojevao poljičke plemiće Jeliće kao istaknute borce protiv Turaka i njihovih zuluma.
Nakon oslobođenja Dalmacije od Turaka i Jelići se raseljavaju po dalmatinskim i hercegovačkim prostorima. Dakle, poljičkih su korijena i današnji Jelići u Pribinovićima pokraj Širokog Briga, zatim u Rami ali i u Lovreću pokraj Imotskog. Griješi V. Vrčić kada tvrdi da su Jelići u Lovreć, gdje se spominju prigodom mletačke podjele zemlje 1725. godine, stigli iz Pribinovića pokraj Širokog Briga, gdje se ne spominju tek 1790. godine. Šni se da su Jelići i u okolicu Širkog Briga i Imotskog stigli s njihove poljičke starine, iako migracijski pravac zapad-istok u tim vremenima nije bio uobičajen.
Jelića danas ima i u Šujici pokraj Duvna, gdje su tu na ženinstvo doselili iz Kupresa, a korijenom su i Uskoplja (Gonjeg Vakufa), gdje je 1741/1742. godine biskup fra Pave Dragićević u svom popisu bosansko-hercegovačkih Hrvata katolika zabilježio 5-članu obitelj Mate jelića. Između Uskoplja i izvora rijeke Vrbas nalazi se selo Jelići, danas s većinskim muslimanskim stanovništvom.
Evidentirano
 Stranica: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

UseBB Port by Gaia Lički forum ZK Stajnica | Powered by SMF 1.1.10. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.