Lički forum
Lički forum ZK Stajnica  
Rujan 22, 2014, 10:08:44 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
 
 Stranica: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Sir škripavac  (Posjeta: 16509 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
stenta
Administrator
Novi član
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 767



Profil Email
« : Lipanj 09, 2006, 06:44:11 »

Sir škripavac





Može se pripravljati od ovčjega ili kravljeg mlijeka, a pod zubima škripi dok se jede pa je po tomu i nazvan.
Svježe pomuzeno mlijeko procijedi se kroz gazu i zagrije na 36 °C. U tijeku zagrijavanja na 5 - 8 litara mlijeka ubaci se šaka soli i veća žlica tvorničkog sirila. Sve se dobro promiješa i ostavi 45 minuta kako bi se mlijeko podsirilo. Gruš se usitni velikim kuhinjskim nožem na veličinu kukuruznih zrnaca, promiješa i ostavi 5 minuta. Zatim se ponovno usitni i ostavi da se slegne još 5 minuta.
U cjedilo se uloži gaza i na nju istrese gruš, kako bi se procijedio. Krajevi gaze prebace se preko grude sira. Obruč od kalupa za tortu stavi se u oprani i osušeni sudoper, a djelomice ocijedeni gruš s gazom stavi u njega i ostavi 30 minuta. Zatim se gaza sa sirom izvadi, a sir odmota i ponovno položi u kalup, ali suprotnom stranom. Kalup se pokrije i ostavi jedan dan.
Cijela površina odstajalog sira natrlja se solju i vrati u kalup te ostavi još 24 sata. Gotovi sir škripavac izvadi se iz kalupa i stavi tri tjedna na zrenje, na 16 - 18 °C. Na čistu daščicu stavi se sir i pokrije sitom na kojem će se u tijeku zrenja stalno mijenjati mokra gaza ili kuhinjska krpa, radi održavanja vlage. Sirutkom preostalom od pripravljanja nekog drugog sira, 3 – 5 puta škripavac se opere. U tijeku zrenja poprimit će lijepu žutu koru i bit će izrazito ugodna okusa i mirisa.


Lika na dlanu...
Evidentirano
aneda
Novi član
*
Offline Offline

Postova: 9


Profil
« Odgovor #1 : Prosinac 09, 2006, 02:24:33 »

Dragi Stenta,bas sam sretna sto naidje na ovaj recept,ali ne zato sto mi hitno treba ,jer ne znam sta cu s tek pomuzenom varenikom,nego zato da otvorim raspravu na tu temu.Naime,ja sam naucena da je nas licki sir(ne ovaj komercijalni s ostikom) u "skripavom"stanju samo kratko vrijeme,mozda tek prvi dan kad se usiri ,ili kad se tek izvadi iz kalupa.Cim podje u sirnicu(uglavnom na podu objesena drvena stelaza),on to vise nije,tocnije,ne skripi vise pod zubima.Sjecam se vremena kad smo imali krave,sirili i tepli,pa smo mogli ponuditi gosta i putrom friskim,i maslom,i basom,pa se tako uvijek naglasavalo da bas ,eto "imamo i skripavca",a sira dimljenog--to se podrazumijevalo,pitanje samo dal mladjeg il starijeg.Po tomu zakljucujem da je moja baka pravila razliku izmedju ta dva sira.Znaci da je skripavac bas zato specijalitet sto ga se moze "uhvatiti "samo u kratkoj fazi.Postoji joj jedna predfaza,a to je tubok(tako se barem kod mene kaze)Tubok se zovu prvi grumeni tek skupljene grusevine,a gotovo je identican mozzarelli,koju,eto svi bolje poznamo,a ime joj ne mozemo izgovoriti.
Ono cega se ja u vezi sirenja sjecam,bio je dugotrajan posao skupljanja ugrusanog mlijeka rukama,a ne na brzinu kroz gazu ,pa presaj.Sve bi pocinjalo s pripravom sirista.Znam da je bilo pozeljno ono od domaceg ,a ne montafonskog ,teleta.Komadi bi se fino usolili,pa se rastegnuti na stapice dugo susili(to se desavalo u kuhinji,i niko se nije uzrujavao da ruzno izgleda)kad bi se osusilo,dospjevalo bi u teglu i tu "boravilo"do sudnjeg dana.Moralo se paziti da je tekucina bistra,jer ako je zamuceno,pravi znalac ce ga i u siru osjetiti .Ako se ne varam potrebno je oko 10 l mlijeka,zlica (ne znam tocno) te tekucine u kojoj  se cijelo vrijeme namace siriste(lonako u tegli ne djeluje ugodno na osjetljiv zeludac).Proces zgrusavanja,pa skupljanja rukama,p a onda u gazu i kalup je vec opisan.Ovim nacinom se dobije znatno manji sir,nego kad se siri s ostikom(lijeva se u kipuce mlijeko,koje se u trenu zgrusa,makne se s peci,odmah se procijedi  i u kalup)Evo prednosti ostika-sira(ljuta sam na njega,iako nije los,al mu treba promijeniti ime)"Radi se od kuhanog mlijeka,pa se teze pokvari,maksimalno se iskoristi mlijeko,napravi se za cas i ne mora se na "kurs"sirenja .Bude lijep,velik,pozuti nabrzinu,ko stvoren za prodaju.nazoves ga Lickim i ,to je to.Sir naseg vremena:komercijalan sto posto!A onaj nas ,mali,arhaican,s utisnutim tragovima letvica iz sirane,zut ko vosak,masti se pod prstima i mirrisssi!A kad ga prerezes,sitne rupice,a on pod jezikom ko putar.U tom jednom zalogaju osjetis boje i mirise svake travke koje je Medava ulozila u tu divotu! Samo,koga ljubav jos zanima? Ona se ne da unovciti,(cast izuzecima),od nje se ne zivi,makar joj se klanjamo i kunemo u nju,kao u nesto najvrednije.Tako je ,eto i sa nasim Lickim sirom,znaju sve one domacice da je odlican,ali..malo se zaradi s njim! Ne znam ,dragi moji,mozda sam panicar,mozda sam nepravedna i rema ostiki i prema novokomponiranom "Lickom",ali zao mi je da se nas istinski specijalitet jednostavno izgubi.Zaista bi mu trebalo zastititi ime.Eto,to je moj prijedlog!Radujem se ispravcima,dopunama i reakcijama!Lijep pozdrav svima!

Citat: "stenta"
Sir škripavac

Može se pripravljati od ovčjega ili kravljeg mlijeka, a pod zubima škripi dok se jede pa je po tomu i nazvan.
Svježe pomuzeno mlijeko procijedi se kroz gazu i zagrije na 36 °C. U tijeku zagrijavanja na 5 - 8 litara mlijeka ubaci se šaka soli i veća žlica tvorničkog sirila. Sve se dobro promiješa i ostavi 45 minuta kako bi se mlijeko podsirilo. Gruš se usitni velikim kuhinjskim nožem na veličinu kukuruznih zrnaca, promiješa i ostavi 5 minuta. Zatim se ponovno usitni i ostavi da se slegne još 5 minuta.
U cjedilo se uloži gaza i na nju istrese gruš, kako bi se procijedio. Krajevi gaze prebace se preko grude sira. Obruč od kalupa za tortu stavi se u oprani i osušeni sudoper, a djelomice ocijedeni gruš s gazom stavi u njega i ostavi 30 minuta. Zatim se gaza sa sirom izvadi, a sir odmota i ponovno položi u kalup, ali suprotnom stranom. Kalup se pokrije i ostavi jedan dan.
Cijela površina odstajalog sira natrlja se solju i vrati u kalup te ostavi još 24 sata. Gotovi sir škripavac izvadi se iz kalupa i stavi tri tjedna na zrenje, na 16 - 18 °C. Na čistu daščicu stavi se sir i pokrije sitom na kojem će se u tijeku zrenja stalno mijenjati mokra gaza ili kuhinjska krpa, radi održavanja vlage. Sirutkom preostalom od pripravljanja nekog drugog sira, 3 – 5 puta škripavac se opere. U tijeku zrenja poprimit će lijepu žutu koru i bit će izrazito ugodna okusa i mirisa.
Evidentirano
Ličan
Novi član
*
Offline Offline

Postova: 517


Profil
« Odgovor #2 : Prosinac 09, 2006, 06:32:08 »

Hvala Aneda na stručnom savjetu. Samo, gdje naći sve te izvorne sastojke. Neka ostane zapisano za buduća pokoljenja pa neka pokušaju pripremiti sir po ovom receptu.
Evidentirano
Lipice
Novi član
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 1127


http://www.facebook.com/#!/groups/44928721496/

351463115 lipicetv@hotmail.com
Profil WWW
« Odgovor #3 : OĹľujak 18, 2007, 06:21:59 »

Evo i njemačka verzija za lički škripavac

Lički škripavac
(liker quietscher)

Wenn Käse beim Kauen zwischen den Zähnen quietscht, heißt das, dass es sich um den Licki Skripavac handelt, den Liker Quietscher. Dieser Käse wird aus gut gesalzener Kuh- und Schafsmilch hergestellt, abhängig vom Viehbestand des jeweiligen Dorfes. Für den Skripavac ist ein hausgemachtes Gerinnungsmittel wichtig, das aus dem Magen von Kälbern oder Lämmern gewonnen wird. Die gestockte Milch wird gefiltert und mit den Händen in ihre endgültige Form geknetet. Der Licki Skripavac wird häufig geräuchert. in dieser reGion werden die besten scampi der adria GefanGen und Zubereitet. eine sÜssspeise aus frÜchten und die basa, ein frischkäse aus kuh- die pilZe aus Gorski kotar und der dÜnnem teiG. oder schafsmilch, ist eine speZiali-lika sind eine quelle des Genusses tät der lika. fÜr Gastronomen und auch kenner. Erstklassiger Fisch, Krebse und andere Meeresfrüchte finden sich auf den Märkten neben den Früchten des Waldes: Pilzen, Waldfrüchten, Wild...
Evidentirano

Lee Chan 4 life
Lipice
Novi član
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 1127


http://www.facebook.com/#!/groups/44928721496/

351463115 lipicetv@hotmail.com
Profil WWW
« Odgovor #4 : OĹľujak 18, 2007, 06:24:34 »

Lički škripavac / squeaky Lika chees

Evo i engleska verzija za lički škripavac

 
 Lički škripavac


If the cheese you are eating squeaks between your teeth, then you are eating Lički škripavac. This cheese is made of well salted cow or sheep milk, depending on the livestock in individual villages. The crucial ingredient is a clotting agent obtained from the stomach of a calf or lamb. Curdled milk is strained and hand kneaded into its desired shape. The cheese is often smoked.
Evidentirano

Lee Chan 4 life
Lipice
Novi član
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 1127


http://www.facebook.com/#!/groups/44928721496/

351463115 lipicetv@hotmail.com
Profil WWW
« Odgovor #5 : Kolovoz 28, 2007, 01:45:37 »

Lički škripavac

Evo nakratko i u muom frizidieru Namigujem hihihihi

Evidentirano

Lee Chan 4 life
Vagiranka
Novi član
*
Offline Offline

Postova: 5


Profil
« Odgovor #6 : SijeÄŤanj 31, 2008, 09:56:33 »

iako ne volim sir škrpivac mi je uh i haj  :lol:
Evidentirano
 Stranica: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

UseBB Port by Gaia Lički forum ZK Stajnica | Powered by SMF 1.1.10. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.