Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/stajnic/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Ljubica Gerovac
Lički forum
Lički forum ZK Stajnica  
SijeÄŤanj 29, 2023, 08:23:57 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
 
 Stranica: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Ljubica Gerovac  (Posjeta: 20910 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Lipice
Novi član
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 1129


http://www.facebook.com/#!/groups/44928721496/

351463115 lipicetv@hotmail.com
Profil WWW
« : Svibanj 31, 2007, 03:57:28 »

Ljubica Gerovac (1919. - 1942.) je bila revolucionarka, partizanka i narodni heroj SFRJ.

Rođena je 20. 09.1919. godine u Jezeranima, Otočac. Kao dijete siromašnih zemljoradnika, čiji se otac bavio i zidarskim zanatom, završila je osnovnu školu u rodnom mjestu, a Građansku školu u Zagrebu. Još kao djevojčica, odlična učenica, svrstava se 1934. u redove levičarske srednjoškolske omladine. A posle završetka Građanske škole upisuje se u Trgovačku akademiju u Zagrebu. U školi je jedna od najaktivnijih omladinki. Popularizuje levu literaturu, okuplja omladinu i govori joj da je njeno mjesto i budućnost s radničkom klasom. Zbog takvih aktivnosti, brzo su je uočile Školske vlasti i policija, koja ju je uhapsila 1937. godine. Pred policijom se držala kao stara prekaljena revolucionrka, tj. ništa nije priznala; kad je, poslije nekoliko dana, puštena na slobodu, postala je još aktivnija. Ubrzo zatim primljena je u SKOJ. Kad je, u jesen 1937, istjerana iz Trgovačke akademije u Zagrebu, školovanje i revolucionarni rad nastavila je u Banja Luci. Tokom 1939. i 1940. policija je hapsi; ponovo od nje ništa nisu izvukli.

U jesen 1940. upisuje se u Ekonomsko-komercijalnu visoku školu u Zagrebu, gdje politički postaje još aktivnija. Istovremeno ne gubi vezu ni s rodnim krajem, a sarađuje i u „Seljačkoj misli". Za člana KPJ primljena je 1940. godine, a ubrzo postaje i sekretar partijske ćelije Ekonomsko-komercijalne visoke škole.

Posle okupacije zemlje, u ljeto 1941, Ljubica odlazi u Liku i odmah se, zajedno s drugim komunistima, uključuje u rad na pripremama za oružani ustanak. Neumorno obilazi sela, okuplja omladinu i žene, i s puno poleta ukazuje im na zločinačku politiku okupatora ustaša i perspektive oružane borbe. Kad je počeo ustanak, zajedno s partizanskim grupama učestvuje u oružanim akcijama. U jesen 1941. izabrana je za člana Kotarskog komiteta KPH za kotar Brinje, i sekretara Kotarskog komiteta SKOJ-a za Brinje. Posebno se isticala u radu na stvaranju bratstva i jedinstva između srpskog i hrvatskog naroda u Lici. Kao žena puna poleta i vedrine a uz to neobično hrabra i neustrašiva, bila je veoma popularna i omiljena, naročito među omladinom i ženama.

Prilikom napada ličkih i primorsko-goranskih partizana na ustaše u Jezeranima, Ljubica je predvodila vod bataljona „Marko Orešković", i uspela da ga neopaženo pored bunkera dovede do crkve u selu. Ali, kad se vraćala po drugi dio boraca, da i njih uvede u selo, bila je primećena od ustaša, i ubijena 16. 04 1942. godine. Mrtvu, ustaše su je zvjerski masakrirale. U čast hrabre revolucionarke, Brinjski bataljon je prozvan bataljon „Ljubice Gerovac", koji se pod njenim imenom hrabro borio do kraja rata.

Narodnim herojem proglašena je 27. 11.1953. godine.
Evidentirano

Lee Chan 4 life
Lipice
Novi član
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 1129


http://www.facebook.com/#!/groups/44928721496/

351463115 lipicetv@hotmail.com
Profil WWW
« Odgovor #1 : Svibanj 31, 2007, 03:59:02 »

Evo to sam nasal na Wikipediji. Za nju nikad prije nis cul al je valjda poznata....
Evidentirano

Lee Chan 4 life
Ličan
Novi član
*
Offline Offline

Postova: 530


Profil
« Odgovor #2 : Svibanj 31, 2007, 09:48:10 »

Bila je vrlo poznata i po njoj je imenovana jedna ulica u Zagrebu (kod Vjesnikovog nebodera), te škola u Stajnici. Još uvijek postoji njezin spomenik u Jezerani kod bivše općine. Njezina pogibija u Jezeranama do kraja nije istražena, navodno je bila izdana.
Evidentirano
GROF
Novi član
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 1060Profil WWW
« Odgovor #3 : Lipanj 12, 2007, 02:54:58 »

LJUBICA GEROVAC, "NARODNI HEROJ", RODJENA I POGINULA U JEZERANIMA.,PO NJOJ SU SE ZVALE MNOGE USTANOVE I ULICE U REPUBLICI HRVATSKOJ I LICI DO DOMOVINSKOG RATA. U JEZERANIMA, SE TAKODJER ŠKOLA ZVALA.,KAO I U STAJNICI...PO NJOJ.,U JEZERANIMA; ISPRED STARE OPĆINE IMA NJEZIN GROB ALI NE I SPOMENIK.,SPOMENIK JE NESRETNIM SLUČAJEM SRUŠEN ZA VRIJEME DOMOVINSKOG RATA...POZDRAV LIPIČARU.,TEK TOLIKO DA ZNA ON I ONI KOJE INTERESIRA STVARNO STANJE STVARI.  BOG...
Evidentirano

GROF
GROF
Novi član
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 1060Profil WWW
« Odgovor #4 : Kolovoz 05, 2007, 07:33:48 »

DRAGI NAŠI LIČANI OVDE I ŠIROM SVITA., LIPO VAS SVE POZDRAVLJAM.,I NAPOMINJEM DA SAM, DANA; 02. KOLOVOZA 2007.GOD., RAZGOVARAL SA SESTROM OD POK.LJUBICE GEROVAC., SA DRUGARICOM, UDOVICOM POK.JAKOVA BLAŽEVIĆA., GOSPODJOM; VEROM GEROVAC - BLAŽEVIĆ. RAZGOVOR SE ODVIJAL NAVEDENOG DATUMA U JEZERANI., A NA GROBU LJUBICE I OBITELJI GEROVAC, ISPRED STARE OPĆINE U JEZERANI, OKO 13,00 SATI.,NAŠLI SMO SE SASVIM SLUČAJNO., JA U PROLAZU PJEŠKE KROZ JEZERANA.,A TETA VERA NA GROB DOŠLA POLOŽIT CVEĆE I ZAPALIT SVIĆE..., I NARAVNO UZ MALO PRIPOVITKE O SVEMU I SVAČEMU., REKLA MI JE DA JE U PLANU OBNOVA PARKA U JEZERANI ISPRED OPĆINE, KAO I POPRAVAK I POVRAT SPOMENIKA I SPOMEN PLOČE LJUBICI GEROVAC - NARODNOM HEROJU.   TAKODJER MI JE OBEĆALA,. AKO NE PREVARI, JER MENE NAŠI LJUDI NAŽALOST ILI NA SRIĆU PUNO VARADU..., DA ĆE NABAVITI MATRIJALA U SLIKAMA I TEKSTU O JEZERANI, A I ŠIRE..., PA JA SE IPAK NADAM I VERUJEM,,, DA ĆE OVO MENI, DATO;, OBEĆANJE URODITI  PLODOM NA OBOSTRANU KORIST I ZADOVOLJSTVO.... BOG VAS BLAGOSLOVIO!
Evidentirano

GROF
 Stranica: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

UseBB Port by Gaia Lički forum ZK Stajnica | Powered by SMF 1.1.10. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.