Pekmez
Evo jos jedan primjer kako su ljudi zainteresirani za licke proizvode
KALINOVAČA, - Napokon je i hrvatsko tržište u mnoštvu patvorenih i kvalitetom sumljivih proizvoda dobilo izvorno hrvatski, eko prihvatljiv i kvalitetom nesumljivo izvrstan proizvod. Riječ je o ličkim eko džemovima "Teta Anka" koji se za sada proizvodi u malim količinama, no sudeći po potražnji, njihova bi se iznimno zahtjevna (ručna) proizvodnja mogla itekako povećati.
Vlasnica obrta " Bunika" iz Kalinovače (Donje Pazarište) nedaleko Gospića Anka Prpić , džemove je u početku pravila samo za sebe, zatim za poklone a kad su kvalitetu prepoznali najizbirljiviji stručni sladokusci, džemovi za osobnu upotrebu prerasli su u primamljiv poduzetnički poduhvat. -" u našim šumama ima toliko plodova da je to neopisivo.
Mojih šest radnika kampanjski bere plodove od Gračaca pa do Gospića. Prošle smo godine ubrali 3 tone šumskog voća odnosno bilja. Plan nam je da godišnje proizvedemo 15.000 bočica džemova od bazge, drenka, kupine, šipka, šumske jagode, maline..."- kaže Anka Prpić. Cijena jedne bočice džema od 200 grama je 21 kunu, što Anka Prpić drži kao normalnom cijenom zbog činjenice da su džemovi zastupljeni sa visokim postotkom voća, ali sama ambalaža i etikete dodatno su otežavajuće financijsko opterećenje.
- Ljudi su prepoznali kvalitetu, zadovoljna sam prodajom no nisam naplatom. Moje džemove najviše traži zagrebačko tržište, Istra ali i Dalmacija. Brojna priznanja potvrda su za moj trud i upornost. Džemovi imaju veliku količinu zdravih sastojaka, vitamina i hranjivih tvari. Sve se radi ručno od branja, čišćenja, kuhanja pa do pakiranja.
Moji su džemovi pogotovo džem od bazge i drenka jedinstveni u Hrvatskoj i jedino ih ja proizvodim na ovaka, prirodan i ekološki osviješten način. Uskoro dobivam i markicu "Izvorno ličko" što će biti još jedno u nizu priznanja mojim proizvodima. Anka Prpić dodaje da se kvaliteta ogleda u postotku voća koje je zastupljeno i sa malo šećera. Kaže da je njezin proizvod ljekovit jer su prirodnim ručnim kuhanjem svi vrijednisastojci sačuvani.
http://www.vecernji.hr