Lički forum
Lički forum ZK Stajnica  
Prosinac 07, 2019, 06:32:52 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
 
 Stranica: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Brinjski bendovi  (Posjeta: 7784 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
puskic
Novi član
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 29


922691256 jakov1-007@hotmal.com puškić puškić
Profil Email
« : OĹľujak 29, 2011, 02:51:12 »

                                                                       BRINJSKI BENDOVI


Drugačija muzika- drugačiji bend. Pojavom čvršćeg rock'n'rolla i odlaskom mladih na daljnje školovanje u veće gradske centre, neminovna je bila i pojava grupe sa drugačijim repertoarom...

Kao klinci slušali su "starije" iz Prindla. U prvim pokušajima vježbali su kod kuće na akustičnim gitarama i slušali gramofonske ploče te sa njih skidali rifove. Ta prva dvojica su bili Ivica Perković i Davor Mesić.

Naravno da im je već nakon prvih uspjelih "skidanja" došla u glavu ideja o osnivanju benda. Svoje akustične gitare planirali su zamijeniti za električne, a potrebno je bilo još naći i basistu i bubnjara.

Treba napomenuti kako je nabava novih instrumenata bila poprilična investicija u to vrijeme, no to nije omelo Davora i Ivicu da zainteresiraju i angažiraju basistu- Borisa Biondića, te zajedno sa budućim bubnjarem Antom Vranićem otputuju u Zagreb po instrumente.

grupa-TNT
Tako su u Brinje došle još dvije električne i jedna bas gitara. Prve prilike su već dobili svirajući na redutama. Za one koji ne znaju, redute su dječji maskirani balovi, koji se održavaju drugi dan nakon "pravog" maskiranog bala, i izvrsna su prilika da se i najmlađi nauče ovoj tradiciji. Kao mlade snage, grupa TNT je imala privilegiju svirati na instrumentima od PRINDLA, a ta solidarnost je inače bila ključna za opstanke svih mladih bendova u to vrijeme.


Nekako u to doba u brinjsku osnovnu školu je došao raditi i Darko Keber, prvi pravi nastavnik glazbenog odgoja i u tome poslu zamijenio dotadašnjeg- Slavka Stankovića, čija se glazbena nastava svodila samo na njegovo rastezanje harmonike i pjevanje kola i borbenih pjesama, uz opću tišinu u razredu. Zakopan u svom vremenu i ne primjećujući da oko sebe ima nove generacije učenika, prestao je predavati muzički na opće zadovoljstvo.
grupa-TNT


Pored toga, bilo je još nekoliko ključnih momenata. U Brinje je došao prvi Jukebox, u slastičarnicu koju je vodio Nazif Ajdini. Taj jukebox je naveliko utjecao na postavljanje glazbenih ukusa među Brinjacima.

Zahvaljujući Ašimi, redovito popunjavan sa najsvježijim singlicama mase novih R'N'R bendova iz svijeta i bivše države, bio je takoreći svetište za sve "progresivne". Tu se dolazilo "skidati" i tekstove i rifove.

grupa-TNT
A u osnovnoj školi muzički je napokon krenuo, nabavljen je klavir. Keber je počeo uvježbavati zbor, a kako je imao i orgulje, organizirao je i tečaj klavira. Tako su počeli i klinci iz šestog razreda: Rudolf Lovraković, Danijela Moćan, Marjan Prpić, te nešto stariji Klaudio, Vanja, Boris...


Uporedo sa tečajem klavira, Keber je kao multi-instrumentalista organizirao i tečaj harmonike i saksofona, a ovaj potonji je zbog samo jednog zainteresiranog (Luka, uz Danijelu na klarinetu) ubrzo prekinut. I nepunih godinu dana nakon Kebera, u osnovnu školu je došao raditi i Branko Ljuština, bubnjar kultnog ličkog benda- "Pikove dame". Ubrzo je i on u školi organizirao tečaj gitare koji je držao njegov gitarista Zdenko Hršak.

To su bili ti ključni momenti koje je trebalo navesti, jer od je od njih zapravo i sve kenulo.
grupa-TNT


Kod našeg TNT-a desile su se prve promjene. Boris je odustao od sviranja, a i Davor više nije bio zainteresiran. Mladi bend je krenuo kao trojka. Ivica Perković-gitara, Ante Vranić-bubnjevi i kao novi basista Milan Maljković. Keberova generacija klavijaturista je stasala, a njima je trebao baš jedan takav. Htjeli su angažirati Vanju Moćana, ali je taj plan propao iz jednostavnog razloga. Vanja i nije bio pretjerano zainteresiran.

I onda, kako u svakodnevnom životu uvijek imate jedan ključni trenutak kojeg zgrabite ili propustite, te vam to u neku ruku iskroji sudbinu, tako se bendu a i Marjanu desio taj kada su našli klavijaturistu.

Bio je školski odmor, a TNT je vježbao na bini u vatrogasnom domu. Godina je bila 1980. i rano proljeće. Naravno da je pola škole bilo unutra, zajedno sa Keberom. Ekipa iz TNT-a je bila sretna što vidi Kebera pa su ga pozvali da odsvira sa njima nekoliko pjesama. Nakon nekog vremena Ive je upitao Kebera zna li svirati "Angie" od Rolling Stonesa, a on je odgovorio "Ne, ali znam tko zna" -i pokazao na Marjana (Luku, za one kojima je lakše).

Tako je u bend došao i klavijaturista.

Polagano su zaredale probe, pa su došle i prve prave svirke. Kao prva svirka cijelog TNT-a pamti se maturalna zabava osmog razreda (razreda prvog basiste Borisa Biondića).

Onda je došlo na red i prvo "gostovanje" van Brinja- u Stajnicu, na Dvor. Sviralo se kasnije i u Križpolju, Jezeranama, Lipicama, Prokikama, Vodoteču. Uskoro je došlo do raspada vis-a PRINDL, razglas je kupio TNT i uskoro su bili jedini bend u Brinju. Ali, ne zadugo- Keberova generacija je odlučila osnovati novu grupu. Polagano se počela pripremati ekipa koja je nastavila tradiciju naziva VIS- "Bijeli oblaci".


Grupa TNT je po repertoaru spadala među one progresivnije u Lici. To se najbolje vidjelo po broju mladih koje su okupljali na plesovima. Ono što danas izgleda malo nevjerojatno su plesovi koji su organizirani na "Pisti", betoniranom dijelu dječjeg igrališta na Gradini. Tamo je uvijek bilo puno, gotovo sva mladež iz kraja. Sa jedne od tih svirki postoji anegdota kada je na ulazu karte naplaćivao Žućo (isti onaj koji je skakao u jarugu za dvije crvene). Bilo je toliko ljudi kao da je sajam, a Žule je uredno naplatio samo 40 karata.


Grupu TNT je krasio i entuzijazam u kojem je predvodnik bio Ivica Perković. Sami su radili light-show, natkrivali binu, izrađivali kofere i flight-case (za smještaj instrumenata). U tim fazama su imali i svoje "tehničko osoblje"- glavni strujni majstor za popravke na licu mjesta i šire je bio Miroslav Draženović-Šljuka. Moram i spomenuti Tomislava mesića- Tomu Gedžu, kojeg je tada, kao i danas, krasila velika volja i ljubaav prema sviranju, pa je redovito išao s TNT-om i pomagao im slagati instrumente. Osim što su svirali u svom zavičaju, svirali su i u Otočcu, Lešću...

Većinom su instrumente prevozili sa starim Volkswagenom- bubom, a kasnije i posuđenim kombijem- legendarnim Ford Transitom od "čika" Nazifa. A bilo je i prijevoza starom na "Dajcu" brinjske mljekare, gdje su instrumenti a i muzičari stajali između bačava za mlijeko...

Već smo i ranije rekli da je Branko Ljuština-Ljuljo organizirao tečaj gitare. Na tom tečaju kao gitaristi su posebno odskočili Klaudio i Luka. Treba napomenuti kako je bilo dosta zainteresiranih (i dečkiju i cura) koji i dan danas nisu zaboravili što su tada naučili. Kako su stariji dečki iz TNT-a lagano završavali srednju školu, došlo je i vrijeme da krenu na služenje jednogodišnjeg vojnog roka.

Tada je prvi put Luka prešao sa klavijatura na gitaru, nakon vijećanja benda koji su zaključili da to i nije tako loša ideja

Prva prava tvrda postava bila je: Milan Maljković-bas, Krešimir Perković-vokal, Ante Vranić-bubnjevi, Ivica Perković-solo gitara, Marjan Prpić-ritam gitara. Frizure su prilagođene tadašnjem vremenu i vojnim pravilima :-)

Kada se ekipa vratila iz vojske, nastavili su i dalje prašiti punom parom.

Onda je 1983.-1984. došlo do raspada grupe, Milan je zbog "ljubavnih problema" prestao svirati. Grupa se na kratko raspustio, dok nisu opet došli balovi. Tada se okupio mješoviti sastav: Ivica Perković, Ante Vranić, Dražen Jotić, Ive Lokmer. Treba napomenuti da su sa TNT-om povremeno znali svirati i senjani Luce, Fimfa i Mućo. Takve mješovite kombinacije TNT-PRINDL-LEVANTI često su funkcionirale za vrijeme zimskih balova.


U staroj postavi TNT je ponovo počeo svirati 1985, do Lukinog odlaska na služenje vojnog roka. Tada je napravljena i oproštajna svirka za Ivica Perkovića, koji je prestao svirati sa bendom.

Nakon Lukinog povratka iz vojske, nastavljaju kao trio. Bilo je to vrijeme kada je nova grupa "Bijeli oblaci" već uvelike svirala, a uporedo s tim se pojavio i animozitet između ta dva benda. Postojanje dvije grupe posebno je teško podnosio Milan Maljković, pa su povremeno nastajale trzavice. Pogotovo su dolazile do izražaja u zajedničkim svirkama u vatrogasnom domu.

Bili su to plesovi po principu "set jedni-set drugi", kada je Luka svirao i s TNT-om i kao "gost" sa Oblacima. Zbog toga je i konačno došlo do raspada TNT-a, kada je Luka prešao u "Bijele oblake".

Kako danas Jašar zna reći; bio je to brinjski transfer stoljeća u muzičkim okvirima, nešto poput prelaska nogometaša iz kluba u klub (naravno bez keša). :-)

Time je svoje završila grupa TNT, a na brinjskoj sceni ostao je samo jedan bend- "BIJELI OBLACI".


Eto, to bi bio nekakvi zbrda-zdola presjek grupe TNT i tih godina u Brinju, a iz pripremljenog članka o brinjskim muzičarima koji bi se trebao pojaviti u našem Magazinu. Nažalost, nisam uspio doći do starijih slika od ovih koje ovdje vidite, a pitanje je da li ih uopće ima. Ove crno bijele slike nastale su prije maskiranog bala poduzeća "Gradina".

A ja ću još jednom pozvati sve vas koji eventualno imate kakvih slika iz tih godina, da nam ih pošaljete, bilo internetom ili običnom poštom (sve poslano poštom uredno vraćamo, naravno).

Uostalom, retro je sada u modi, pa nek' današnja mladež vidi kako je nekada nama bilo dobro u Brinju, bez potrebe za odlascima nekamo drugdje.  


Krešimir Perković 29.03.2011.
« Zadnja izmjena: OĹľujak 29, 2011, 02:54:36 puskic » Evidentirano

Perkovic Kresimir
puskic
Novi član
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 29


922691256 jakov1-007@hotmal.com puškić puškić
Profil Email
« Odgovor #1 : OĹľujak 29, 2011, 02:58:04 »

                                                                          BJELI OBALCI


Uz nešto starije kolege, stasala je i naredna generacija. Odrasli na istoj muzici, sa jednakom voljom za sviranjem, grupa koja se najviše održala bila je ujedno i posljednja u Brinju...

Iako su tada bili relativno "mlada" grupa, činjenica je da su počeli svirati nedugo nakon što se oformio TNT. U skladu sa tradicijom, i oni su koristili instrumente "starijih" kolega.

Grupa-'BIJELI-OBLACI'
Iz klupa osnovne škole uhvatili su se instrumenata i dobili su priliku da zasviraju na predbožićnim plesovima 23. i 24. prosinca 1979. godine. Ime grupe bilo je "Bijeli oblaci" a u tom početku sačinjavali su ga Jašar Ajdini na bubnjevima, Toni Rajković na bas gitari i Rudolf Lovraković na klavijaturama (jedan od učenika Darka Kebera, sjetite se iz prethodne priče o TNT-u). Odsvirali su samo tri pjesme, ali sa te tri pjesme krenula je i njihova priča.


Od tada su krenula uvježbavanja repertoara u Jašinoj šupi, jednu od slika iz tog za njih kultnog mjesta možete vidjeti ovdje sa desne strane. Na njoj su Toni i Jašar. Ubrzo su počeli svirati na dječjim redutama, a to je izgleda bio način kaljenja za predstojeće svirke. Kako im je u bendu falila gitara, ubrzo su došla dvojica muzičara iz iste generacije: Tomislav Mesić (ritam gitara, 1. vokal) i Jadran Radinčić (solo gitara). Kao grupa brzo napreduju i skidaju nove stvari. Sjećam se da im je repertoar sačinjavao dobar dio novovalnih bendova. I, što moram priznat, imali su nevjerojatnu volju za sviranjem koju većina ima i danas. Stariji muzičari se vremenom nekako zasite, sve im postane kao obaveza, ali njima nije nikad. Zbog toga su uskoro imali vrlo posjećene plesove u Brinju, Brlogu, Prozoru, Lešću...

U Prozoru su "oborili" rekord "Pikove dame" u broju prodanih ulaznica za ples u domu DVD-a.

U bend je nakratko došao i Krešimir Perković kao novi vokal, ali se nije dugo zadržao jer je Keke više volio "svoju slobodu" (ali, i danas voli zapivat, :-)).


Pored Kreše, u bendu su svirali i drugi muzičari poput vrhunskog ogulinskog klavijaturista Bimba, otočki gitarista Đoni, te multi-instrumentaliste Franje Selaka, nastavnika glazbenog u Brinju nakon Kebera. Selaka moramo spomenuti jer je nakon dugo vremena u Brinju oformio tamburaški orkestar osnovne škole i sa njima napravio vrhunski posao.

Grupa-'BIJELI-OBLACI'
Vremenom su zbog školskih i drugih obaveza prestali svirati Rudica i Jadran. Bend je funkcionirao kao trojka a povremeno je svirao Đoni.

Kako se TNT ugasio (a to možete pročitati u tekstu o njima), došlo je do kako je Jašar rekao; "najvažnije stvari u bendu"- dobili su novog gitaristu, Luku iz TNT-a. Nakon toga mijenjaju ime u MONETIUM. Tada slijede najbolje svirke.

Moram reći da su te najbolje, ujedno i one na kojima se zaradilo najviše love, bile svirke u Brlogu. Sviralo se u domu; srijedom, petkom i subotom. Dom je redovito bio krcat, a poslije svirke ekipa bi redovito odlazila sa kombijem -čuvenom "fordaljkom" -Ford Transitom čika Nazifa, u Senj i Crikvenicu pa tako do jutra. Postoji i jedna anegdota: za vrijeme svirke u Brlogu, negdje oko 23 sata, kada je bilo najviše ljudi i najbolja atmosfera, u dom su došli mladenci sa jedne svadbe u Brinju.

Ali ne na feštu, nego po muzičare! U Brinju je naime cijela svadba potjerala muziku "jer su bili loši" a netko se dosjetio da "Monetium" svira u Brlogu. I mladenci su otišli po njih, šta košta da košta.

Za kraj priče ću samo reći da je došlo do "iznenadnog kvara" mixete, pa je bend brže-bolje napustio svirku i zapalio za Brinje, a ples je nastavljen puštanjem muzike sa šanka... :-)

Znam da nije profesionalno, ali vjerujte, nitko nam nije zamjerio.


Grupa-'BIJELI-OBLACI'
Bilo je još dobrih svirki, a završetak rada MONETIUM-a je došao sa početkom devedesetih. Jašar je otišao u Švicarsku, Luka je otišao svirati sa " 'ticama nebeskim" u Senj...

No unatoč tome, kada god bi se okupili zajedno nije im trebalo puno da se dogovore. Bilo je dovoljno samo "ajmo svirat". Tako su još svirali za V. Gospu 1994. godine na placi u Brinju, kada su na svoju inicijativu napravili feštu na otvorenom u inat "narodnjacima" ispred hotela. Prije toga za doček Nove 1993., a za vjerojatno najemotivniju svirku svi će navesti onu u Berlinu, kada su nakon dugo vremena zajedno opet nastupili Jašar, Tome, Luka i tada na basu Mario Rajković.


Time su ušli u ovaj naš vremeplov, o njima kao i o ostalim grupama moći ćete čitati u našem Magazinu. Ali, nemojte se zavarati i misliti da su oni prestali sa svirkama. Dovoljno je da se nađu na okupu na cugi.

I kada malo evociraju uspomene, opet će uslijediti ono neizostavno:

"ajmo svirat".


Krešimir Perković 29.03.2011
Evidentirano

Perkovic Kresimir
puskic
Novi član
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 29


922691256 jakov1-007@hotmal.com puškić puškić
Profil Email
« Odgovor #2 : OĹľujak 29, 2011, 03:01:48 »

                                                                                    VIS-PRINDL


Kada su TRABANTI prestali sa radom, pojavio se i prvi "pravi" sastav; sa električnom gitarom, bubnjem, klavijaturama i svojom pjesmom...

Godine 1970. u sastav "Trabanti" došao i Ivan Lokmer. Sa sobom je donio i električnu gitaru, prvu u Brinju.  Neko vrijeme sastav je funkcionirao kao kvartet, ali ubrzo je došlo do razilaženja u mišljenjima i Josip Brozinčević je otišao, a i Dr. Moćan se svirkama pridruživao tek povremeno. Ime je tada promijenjeno u "PRINDL" prema jednom od povijesnih naziva današnjeg Brinja. Nakon nekoliko godina, u bend je došao i prvi bubnjar- Stjepan Karakaš ili Stipa Didla.

Bilo je to 1975. godine. Stipa je studirao veterinu u Zagrebu, mlad i pun dojmova iz zagrebačkih okupljališta, sa velikim guštom je počeo učiti svirati bubnjeve koje je kupila tadašnja omladinska organizacija (to će se i kasnije pokazati kao dobar recept za nabavljanje opreme). Dražen je sa harmonike prešao na klavijature-orgulje (kako su se tada nazivale).

Muzika koju su tada svirala odgovarala je onom dobu, šansonama, talijanskim kanconama...

Vremenom im se pridružio i bas gitarista Vaso Ogrizović. Prema već uhodanom receptu, omladinska organizacija je nabavila i razglas.

Postali su pravi band. Slike koje vidite nastale su sa jednog bala, 1978. ili 1979. godine.

VIS-PRINDL
Na njima su još kao trio: Ivan Lokmer - gitara, Stipe Karakaš - bubnjevi i Dražen Jotić - klavijature. Ono što je tu zanimljivo je pozicija benda. Naime, iako je vatrogasni dom spadao u jedne od ljepših u Hrvatskoj, sa golemim balkonom uokolo sale, velikim lusterom i ogromnom binom, nije se sviralo na bini, nego pored nje.

Razlog je bio "noćni bar" na bini, kojeg je osmislio svestrani Dr. Moćan. Sa zatvorenim zavjesama, crvenim svjetlom i gomilom alkohola, i prilazom sa balkona a ne iz sale, bio je mjesto o kojem su se ispredale priče. Jedna od tih je i služenje čuvenog koktela "plava noć", kojeg je također izumio Dr. Moćan, koji nije bio ništa drugo već ubitačno jaki mix sveg dostupnog alkohola. I naravno, sa paprenom cijenom. I danas se priča kako su na prodaji tog špirita zaradili više novaca nego na prodaji sveg ostalog pića zajedno.
VIS-PRINDL

No ono što je nama za ovu temu značajno, je prva brinjska pjesma koju je VIS "Prindl" ostavio iza sebe. Radi se o pjesmi "Djevojko Brinjanko", za koju je 1980. godine riječi i muziku napisao Ivan Lokmer, a naravno da su i ostali pripomogli. Pjesma je ostala vječna, a i danas se redovito pjeva na "Brinjskoj noći" koju organizira naš klub, kao i na ostalim tulumima gdje ima Brinjaka.

Nažalost, i Stipa Didla više nije među nama.

Ali, dokle god se bude pjevala ova brinjska pjesma, mi ćemo se njome prisjetiti i našeg Stipe.

Tih godina, uporedo sa VIS-om "PRINDL" uzrastala je i nova generacija mladih muzičara, koja je ubrzo počela imati svoje prve nastupe na dječjim redutama poslije balskih večeri.

Svoju mladost i volju za svirkom označili su i adekvatnim imenom, posuđenim iz Alana Forda: grupa "TNT".


Krešimir Perković 29.03 2011.
Evidentirano

Perkovic Kresimir
puskic
Novi član
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 29


922691256 jakov1-007@hotmal.com puškić puškić
Profil Email
« Odgovor #3 : OĹľujak 29, 2011, 03:03:35 »

                                                                               VIS-TRABANTIBrinje je od osnivanja vatrogasnog društva imalo gradsku glazbu, tamburaško društvo... a kad je vremenom i muzika postala drugačija, pojavili su se i vokalno instrumentalni sastavi - VIS. Prvi među njima su bili TRABANTI...

TRABANTI kao sastav osnovani su polovicom 60-ih godina. U početku su sastav sačinjavali Dražen Jotić, na harmonici i Josip Brozinčević - Padaja na saksofonu. Nešto malo kasnije pridružio im se i Vladimir Moćan, poznati brinjski doktor, na klarinetu. Doktor Moćan je bio taj koji je i predložio ime banda.

VIS-Trabanti
Josip Brozinčević i Dražen Jotić
Vježbali su u njegovom stanu. Svirali su na brinjskim zabavama, mislim čak i u bufettu "Brinje" (onom opisanom u našem tekstu "mjesto za slikanje ekipe").

Nažalost, ovo je jedina slika sastava do koje smo uspjeli doći. Na njoj su Josip i Dražen. Josip Brozinčević i Vladimir Moćan nažalost danas više nisu sa nama.

Ali, kao muzičari i kao ljudi su ostavili neizbrisiv trag u povijesti Brinja. Josip, ili Josa Padaja, kako su ga u Brinju zvali, prvi je i jedini brinjski saksofonista. Doktor Moćan, pored klarineta svirao je i klavir, bio je aktivan u mnogim društvima, poput nogometnog i skijaškog kluba, uvijek prvi u svim akcijama, uvijek nasmijan i spreman za šalu.

Dražen Jotić, ili kako ga mi koji smo s njim svirali, između sebe zovemo Teča, poslije prestanka rada grupe Trabanti 1970. nastavio je svirati u novostvorenoj grupi PRINDL.Krešimir Perković 29.03.2011.
Evidentirano

Perkovic Kresimir
 Stranica: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

UseBB Port by Gaia Lički forum ZK Stajnica | Powered by SMF 1.1.10. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.