Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/stajnic/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/stajnic/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Ispis Stranice - Pričica «s predsjednikom na kavi»

Lički forum ZK Stajnica

Forum => Generalni chat => Autor teme: Lipice - SijeÄŤanj 27, 2008, 02:53:52Naslov: Pričica «s predsjednikom na kavi»
Autor: Lipice - SijeÄŤanj 27, 2008, 02:53:52
Evo malo listal po internetu pa našal vu pričicu...

Pričica «s predsjednikom na kavi»


NAJ, NAJ – «GRAĐANIN» PREDSJEDNIK

Prolazeći ovih sparnih dana kroz Zagreb svrati malo i u gradsku kavanu, omiljeno mjesto našeg «vrlog» predsjednika «građanina», s namjerom da možda vidim predsjednika građanina i eventualno popijem s njime kavu , a uz to još da čujem i koji predsjednički friški vic Uzalud moje očekivanje, predsjednik se nije pojavio, ali se zato pojavio njegov dvojnik, koji mi je odmah prišao za stol i predstavio se:»znate ja sam vam taj čovjek kojeg vjerojatno očekujete». Začuđen ipak sam se na brzinu snašao i odgovorio. «Pa dobro, ako ste vi doista taj kojeg očekujem, onda dobar dan gospodine predsjedniče, bit će mi posebna čast da se i ja predstavim vama: ja sam Vam onaj ortodoksni građanin kome ste vi predsjednik dakako vaš obožavatelj»

Nije trebalo dugo čekati na otvoreni razgovor između mene, iznenađenog, i mog dvojnika predsjednika. Sve je dalje išlo ko' po loju. Ne čekavši objašnjenje od mog sugovornika, pitam.

Da li je on ipak u nekom srodstvu sa predsjednikom i da li su se nekada prezivali Ujdurović?.

Ma od kud vam sad to «Ujdurović?» Ja se prezivam Mijo Salopek od oca ustaše, po imenu također Mijo koji se je 1941.g. dragovoljno prijavio u ustaše a majka sa još četvero moje braće i sestara preselila se iz Jezerana u Josipdol kod Ogulina. Ja, kao četvrto dijete moga oca još se tada nisam ni rodio. Majka me je iz Jezerana u sedmom mjesecu trudnoće donijela u Josipdol gdje sam nakon dva mjeseca rođen i dobio očevo ime Mijo. Upadam u riječ i pitam dalje, a što je bilo sa ocem, jel' on preživio rat i vratio se kući?. Jest, vratio se, ali je, nažalost, ubrzo umro od tuberkoloze Onda vam baš i nije bilo lijepo za vrijeme Titove Jugoslavije, velim mu. Ma, ček' malo,. kad me već u detalje provociraš, reći ću ti pravu istinu. Ono tvoje (sad smo već na «ti») «Ujdurović ima veze i sa mojim prezimenom. Moj otac Mijo se zaista prezivao Ujdurović koji je u Jezeranima radio kao poznati kovač ciganin ili ti po današnjem Rom. Kako u ono vrijeme nije bilo popularno se zvati ciganinom, moj otac sa još nekoliko odraslih Roma promijenili su prezimena i otišli, kako koji, on u ustaše, a ostali u domobrane i tako spasili glave sebi i obiteljima. Osim moga strica Dane i još jednoga domobrana svi su se vratili kući.

Dakle,. Za vrijeme rata ste bili svi Salopeci?.

Ma ne, samo moja obitelj se je tako zvala, a ostali su uzeli prezimena Rendulić, Bokulić i još neka i sa tim prezimenima živjeli sve do 1952.g. u Josipdolu

A poslije - što je bilo poslije 1952.g. sa vama ciganima u Josipdolu?

E moj dragi gospodine, kad već i o tome želiš nešto saznati, sve ću ti iskreno ispričati. Od 45.pa do 52. godine za sve Hrvate bio je pravi pakao, poglavito za Hrvate iz Josipdola i Ogulina. Budući smo mi po svom iskonu ipak bili cigani, riješili smo da se svi zajedno opet vratimo u Jezerane i upišemo se u općini kao cigani, kako bi bili to što smo bili sve do 1941.g.

Jestel' zbog toga imali problema?

Ne, nismo. Dapače, partizanske vlasti izašle su nam u susret i pomogle da si sagradimo nešto kućica. Sve su nas odrasle zaposlili u šumariji i pilani u Brinju .

Znači li to da su ti ocu Miji koji je bio ustaša , progledali kroz prste?

Ne, nisu, jer se on nije niti vratio u Jezerane Nakon Križnog puta ,a iz njega je pušten odmah kod Bjelovara i sa propusnicom došao u Josipdol. Kao ciganin ustaša ili kao Hrvat ustaša, pitam dalje? Ni jedno ni drugo, već kao ciganin civil. Dok su ga još ispitivali na kraćim stankama po putu od Bleiburga do Bjelovara rekao je partizanima svoje pravo ime i nacionalnost, a to što se našao u koloni zajedno sa Ustašama i Domobranima bilo je sasvim slučajno i da je na to od Ustaša bio prisiljen da kod njih radi kao oružničar (popravljač oružja ), jer je to i u civilu radio (popravljao lovcima puške). Po povratku u Josipdol, mještani su mu izašli u susret i odmah ga zaposlili u šumariji da radi sa konjima, ali ne za dugo. Nakon par godina umro je od tuberkoloze, a mi smo se, kako sam ti već rekao preselili u Jezerane…..

Dobro, nećemo više o tome i o vašim ciganskim «putošestvijadama», velim u šali mome predsjedniku surogatu, nego pređimo na ozbiljnije stvari. Kada si primijetio da si ti kao jaje jajetu sličan našem predsjedniku i je li ti to godi ili smeta?

Odmah u početku rata kad ga se vidjelo na televiziji rekli su mi susjedi da su mi vidjeli brata u Beogradu u ulozi predsjednika predsjedništva i da se preziva Mesić a ne Ujdurović. Čuvši ovo odmah mi je «šunulo» u glavi, da bi to mogao biti onaj predsjednik čija se je baba udala za moga strica Martina koji je, oženivši se sa Stipinom babom Marijom promijenio prezime Ujdurovič u prezime Mesić. Pa to je OK velim mu s osmjehom, budite sretni što ste i vi konačno Romi dobili svoga čovjeka za predsjednika države

Nije mu baš godilo što sam mu se i ovoga puta sa ironijom nasmijao pa mi je odbrusio: «Slušajte vi gospodine, nemojte me više z….. Prije svega ja sam se rodio kao Salopek Hrvat, a ne kao Ujdurović kako mi se i otac preziva. Ja svoje prezime nisam vraćao na Ujdurović kao moj otac i ostali cigani, jer im je to u datom momentu, kao ciganima odgovaralo. Trebate znati, nastavlja dalje moj predsjednik surogat, da sam ja jedini školovani ciganin i svjetski čovjek koji uz to govori i više svjetskih jezika – talijanski, njemački, francuski i flamanski.

I sve te jezike u Hrvatskoj naučili?

Ma, kakvoj Hrvatskoj. Ja sam vam, nakon što sam u Ogulinu završio malu maturu 1956. g.pobjegao u Italiju, a potom iz Italije u Austriju, zatim preko Njemačke došao u Francusku i najzad skratio se u Belgiji gdje sam ostao sve do 1990.g. kada se vraćam u moju Hrvatsku Domovinu da ju branim od srpskih agresora. Od tuda je i moje znanje stranih jezika.

A ciganski, opet ja sa upadicama?

Vjerovali ili ne, ne znam ni riječi ciganski i nije mi zato žao. Ako baš insistirate na tome, pa ni moj rođak Stipe niti bilo tko od loze Ujdurovića ne zna ciganski, što bi kao stalni stanovnici i pripadnici etničke skupine cigana u ovoj državi trebali znati . Ipak, nastavlja dalje Mijo Salopek, moj vam rođak Stipe govori, pored materinskog još 5 stranih jezika.

Koje, recite?

Ruski, ukrajinski, rusinski, srpski, makedonski i novi bosanski. Barem tako se je sam hvalio prije par godina.

Pa kako to, da on pored znanja toliko stranih jezika ipak vodi prevoditeljicu pa čak i za one jezike koje bolje govori nego svoj materinski . Primjerice, ukrajinski odakle mu je žena Milka. Sve smo to i na televiziji vidjeli, zar ne?

Jest, vidjeli smo to, nažalost, svi mi Hrvati koji se moramo stidjeti čovjeka koji nas predstavlja u svijetu. Taj čovjek je sve više, osim onoga što čovjeka čini čovjekom. On vam je veći hoštapler od pokojnog Josipa Broza. U svoje vrijeme Broz je bio najskuplji predsjednik na svijetu, ali nikada nije nadmašio mog sunarodnjaka Stevana

Od kud' vam sad to Stevan?

Pa zar ne vidite da vam on svako toliko skokne do Beograda da se cmokće sa braćom i moli za oproštenje, kao da su Hrvati napadali Srbiju, a ne obrnuto. Osim toga on vam ide istim stazama Josipa Broza i preko tkz. nesvrstanih azijata stvara svoj imidž i troši hrvatske novce.

U daljem razgovoru sa predsjednikom surogatom osjećao sam se sve bolje, a razgovarali smo još puno o svemu i svačemu te pored ostalog gospodin Mijo Salopek oliti Ujdurović reče mi i ovo: «Žalosno je da u Hrvatskoj. nema nitko muda da protiv aktualnog predsjednika podnese tužbu Ustavnom sudu za flagrantno kršenje Ustava Republike Hrvatske kojeg on svakodnevno krši po više članaka, a poglavito po članku 135 koji nedvosmisleno govori:

Zabranjuje se pokretanje postupka udruživanja Republike Hrvatske u saveze s drugim državama u koje bi udruživanje dovelo ili moglo dovesti do obnavljanja jugoslavenskoga državnog zajedništva, odnosno neke balkanske državne sveze u bilo kojem obliku.

Mislim da je daljnji komentar ovom zaključku mog sugovornika suvišan pa ću time i završiti moje čakule sa predsjednikom surogatom gospodinom Mijom Salopekom i preko ovog teksta puno mu zahvaliti na iskrenosti, što je konačno otkrio da je i Cigana bilo u Ustašama i Domobranima i to čak i iz obitelji Mesića-Ujdurovića, pa bi bio red da se kad-kada gospodin Mesić sjeti i svoga djeda Ujdurovića, čiji su sinovci - svi od reda bili u ustašama i domobranima.

Zadar,30.07.2005.g. Ivo Matanovic - Zadar


Naslov: predsjednik; NAŠ...
Autor: GROF - VeljaÄŤa 03, 2008, 08:47:33
PREDSJEDNIK., PREDSJEDNIK., NAŠ PREDSJEDNIK., !!!   BIL JE I JOSIP BROZ - TITO NAŠ PREDSJEDNIK., DOBAR I LOŠ KO SVAKI ČOVIK., BIL JE I DR. FRANJO TUDJMAN NAŠ PREDSJEDNIK., DOBAR I LOŠ KO SVAKI ČOVIK., A SADAŠNJI NAŠ PREDSJEDNIK; STJEPAN MESIĆ, NAŠ STIPA., MA LJUDI MOJI., I ON JE DOBAR I LOŠ KO SVAKI ČOVIK., NAŠ ČOVIK..., JEDINO SE POSTAVLJA LOGIČNO PITANJE!?, KOLIKO SMO MI KO LJUDI, KO HRVATI, KATOLICI,... DOBRI I LOŠI.  JER U DOBRU JE LAKO DOBAR BIT., A NA MUKI SE ZNADU JUNACI!!!..., KAŽE NARODNA IZREKA...

...I ZA KRAJ;, BOG POŽIVIL HRVATE I HRVATICE., HRVATSKE DRŽAVLJANE., I NAŠEG "STIPU" PREDSJEDNIKA - "DOŽIVOTNOG"...


   BOG I ČITAMO SE...   GROF


Naslov: Re: predsjednik; NAŠ...
Autor: Lipice - VeljaÄŤa 04, 2008, 06:36:53
Citat: "GROF"
PREDSJEDNIK., PREDSJEDNIK., NAŠ PREDSJEDNIK., !!!   BIL JE I JOSIP BROZ - TITO NAŠ PREDSJEDNIK., DOBAR I LOŠ KO SVAKI ČOVIK., BIL JE I DR. FRANJO TUDJMAN NAŠ PREDSJEDNIK., DOBAR I LOŠ KO SVAKI ČOVIK., A SADAŠNJI NAŠ PREDSJEDNIK; STJEPAN MESIĆ, NAŠ STIPA., MA LJUDI MOJI., I ON JE DOBAR I LOŠ KO SVAKI ČOVIK., NAŠ ČOVIK..., JEDINO SE POSTAVLJA LOGIČNO PITANJE!?, KOLIKO SMO MI KO LJUDI, KO HRVATI, KATOLICI,... DOBRI I LOŠI.  JER U DOBRU JE LAKO DOBAR BIT., A NA MUKI SE ZNADU JUNACI!!!..., KAŽE NARODNA IZREKA...

...I ZA KRAJ;, BOG POŽIVIL HRVATE I HRVATICE., HRVATSKE DRŽAVLJANE., I NAŠEG "STIPU" PREDSJEDNIKA - "DOŽIVOTNOG"...


   BOG I ČITAMO SE...   GROF


Fala ti Grof na komentaru .. ovo gori ni moje misljenje nego sam stavil da se vidi da jima i ljudi ki su valjda napravili neke druge iztrage ili su to neke policke jigre... svako od nas jima svuoj mozak i nek sam napravi svoje zakljucke.

Ca se tice ni priedsednika ca si ji nabrojil neke si prijasnje zaboravil, al nima veze nego si i spomienul jednuoga ca jima 200`000 Rvatuov na dusi pa neznam ca je kod tuog bilo dobro kad je tuliko ljudi ubil ili dal da se ubije!?

Lip pozdrav Grofe i tebi

PS: Tito ni nikad bil priesednik Hrvatske (socijalisticke ili ne )


Naslov: ...PREDSJEDNICI.-...
Autor: GROF - Svibanj 03, 2008, 03:26:15
...FALA DRAGOM BOGU NANEBU., A NA ZEMLJI MIR LJUDIMA DOBRE VOLJE I ONIMA KI ĆE POSTAT DOBRE VOLJE., DA I JA MOGU PONEŠTO PAMETNO NAUČIT IZ PISMA O; "NAŠ"., "VAŠ"  I "NJIOV"  PREDSJEDNIK.-

    ...MA UČIDU LJUDI MOJ NARODE CELI ŽIVOT., MA VIDI MARE VRAGA?... I NA KRAJU UMREDU MUNJENI I BENASTI, MA NEUKI MOJ NARODE, KODA NISU NIŠ NI UČILI., NI PAMETNO NEGDI ČULI., MA SVI ZNADU SVE., A "JADANTISAM"  SAM,
NEZNAM NIŠ!!!

    BOG BLAGOSLOVIL HRVATSKE VITEZOVE!!!., FALA IM I VJEČNA SLAVA!!!


Lički forum ZK Stajnica | Powered by SMF 1.1.10. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.